Afbeelding

College met Lokaal Liberaal, VVD, D66 en Streekbelangen in de maak voor daadkracht en snelheid

Nieuws

STICHTSE VECHT > Er was maar 1 extra gespreksronde nodig om verder te gaan met de vorming van een nieuw college met Lokaal Liberaal, VVD, D66 en Streekbelangen. 

CDA en ChristenUnie-SGP zitten nu in de wachtkamer.  “Het was geen gemakkelijk besluit, maar onze voorkeur ligt bij een vier partijen coalitie. Met deze vier partijen denken wij een goede, stevige basis te hebben voor de vervolggesprekken”. concludeerde Frank van Liempdt van Lokaal Liberaal na afloop. De tussenstap is nu afgerond, zo laat verkenner Yvonne van Mastrigt weten in een brief aan de gemeenteraad.

 ’Aan tafel zaten: Lokaal Liberaal, de VVD, D66, Streekbelangen, het CDA, en de ChristenUnie-SGP. We hebben goed, constructief en op een plezierige wijze met elkaar gesproken. We hebben de tijd genomen om elkaar beter te leren kennen en gesproken over de manier waarop het bestuur vorm zou moeten krijgen. Samenwerking was daarbij het centrale thema: samenwerking met de samenleving, regionale samenwerking, samenwerking met de raad, de ambtelijke organisatie en binnen het college. Aan het eind van de avond is door Lokaal Liberaal de conclusie getrokken dat men graag een vervolgstap wil nemen met vier partijen, te weten: Lokaal Liberaal, de VVD, D66 en Streekbelangen’, aldus de verkenner. ‘Er is een duidelijke wens uitgesproken om te komen tot een college van vier partijen, vanwege daadkracht en snelheid. Ook is als argument genoemd de balans tussen twee lokale en twee partijen met een landelijke signatuur en de verdeling van de achterban van de partijen over de kernen. Daarbij is ook aangegeven dat de keuze voor de vier partijen zeker geen makkelijk besluit was. Het CDA en de ChristenUnie-SGP gaven beiden aan beschikbaar te zijn om -als dat nodig is- in een later stadium alsnog aan de vervolggesprekken deel te nemen. De vier partijen hebben mij gevraagd om als formateur het inhoudelijke vervolgproces tot coalitievorming te begeleiden. Dat doe ik met veel plezier. De komende weken praten we met elkaar verder over de inhoud van het coalitieprogramma. Over het moment en de wijze waarop u als raad verder inhoudelijk betrokken wordt, is gisteravond verder niet meer gesproken. Zodra hier meer over bekend is, wordt u hierover geïnformeerd.’