Het parkeerterrein bij de hockeyvelden kent veel overlast.
Het parkeerterrein bij de hockeyvelden kent veel overlast.

Lachgasverbod op drie plekken in Maarssen en Maarssenbroek op de grens met Utrecht

Nieuws

MAARSSEN > De gemeente maakt ernst met de aanpak van de problemen en de overlast door het gebruik van lachgas.

De procedures zijn nu afgerond met een hele uitgebreide onderbouwing en er is een selectie gemaakt.  ’De locaties die naar voren komen uit het onderzoek concentreren zich voornamelijk op gebieden die grenzen aan de gemeente Utrecht en zijn verschillend van aard en omvang, maar de overlast is structureel’, aldus een toelichting van de gemeente.  ’Op basis van het onderzoek en eerder genoemde criteria zijn wij voornemens drie gebieden in Stichtse Vecht aan te wijzen. 

1. Parkeerplaats Maarsseveense plassen De Maarsseveense plassen hebben in algemeenheid een grote(re) aantrekkingskracht op jongeren en is derhalve een bekende ontmoetingsplaats. De aldaar gelegen parkeerplaats biedt een eenvoudig te bereiken locatie van waaruit men in een eigen voertuig anoniem lachgas kan gebruiken. Intensivering van de surveillance heeft tot op heden nog niet tot vermindering van overlast geleidt.

 2. Oud-Zuilen, Op Buuren, VV Maarssen en MHV Uit het onderzoek is gebleken dat Oud-Zuilen, Op Buuren VV Maarssen en MHV allemaal hotspots betreffen waar de overlast door lachgas(gebruik) substantieel is. Teneinde het waterbedeffect te voorkomen worden deze vier locaties samengevoegd tot één lachgasgebiedsverbod. Temeer omdat de locaties ook (in)direct grenzen aan een lachgasverbodsgebied van de gemeente Utrecht. 

3. Voetbalvereniging OSM’75 Ook deze locatie blijkt een hotspot voor overlastmeldingen met betrekking tot lachgas. Van beide parkeerplaatsen zijn er overlastmeldingen bekend. De buurt ervaart in algemene zin overlast (het gebied) rondom voetbalvereniging OSM’75. Deze omgeving is uitermate geschikt om anoniem, veelal met een personenauto, op locatie lachgas te gebruiken. 

 Ter voorbereiding op de invoering van de gebiedsgebonden lachgasverboden wordt een implementatie- en communicatie aanpak uitgewerkt. Er dient draagvlak voor de maatregel onder direct betrokkenen te worden gecreëerd, de gebieden moeten ter plaatse worden geduid en afgebakend en er moet een handhavingsstrategie worden opgesteld voor zowel politie als boa’s. Het streven is om uiterlijk ultimo juni 2022 gebieden te hebben aangewezen en geëffectueerd waarop handhavend opgetreden kan worden. 

Om de effectiviteit van de maatregel te toetsen worden de gebiedsgebonden lachgasverboden na één jaar geëvalueerd. Onderdeel van deze evaluatie zijn in ieder geval het aantal overlastmeldingen bij deze locaties, het aantal processen-verbaal, het optreden van een mogelijk waterbedeffect van de maatregel en de relatie tot het landelijke lachgasverbod dat thans in de maak is