Zuilense Vecht wordt voorbeeldwijk voor energie

Warmteplan

Op Buuren

Door Ed Kamans


MAARSSEN > De kans is groot dat Op Buuren straks wordt aangewezen als eerste bestaande wijk in Stichtse Vecht, die van het gas af gaat. 


Het van-het-gas-af-verhaal is een van de omstreden punten in de plaatselijke politiek. Sommige fracties gaat het veel te langzaam, andere fracties trappen op de rem. Het grote plan is al aangenomen om de warmtetransitie uit te gaan voeren, maar er ook echt wijken aan koppelen moet nog gebeuren. Het is geen geheim dat de wijken bij het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht bij Maarssen al staan ingetekend met potlood incluis communicatieplan. En ergens gaat het toch gebeuren, zo weten alle fracties. De gemeente gaat nu eerst kijken naar de uitvoering in de nieuwe wijk Zuilense Vecht tussen Maarssen en Utrecht op het huidige sportpark Daalseweide. Aan weerskanten van de groene sport-recreatiecorridor komen enkele honderden woningen aan de kant van Zuilen en Op Buuren. Samen met de gemeente Utrecht wordt nu een Warmteplan uitgewerkt, zo staat in een brief aan de gemeenteraad. 'Door collectief aan te sluiten op één gezamenlijk gebiedssysteem wordt de warmte en koude in de bodem optimaal (duurzaam en economisch) benut en duurzaam aangevuld met warmte uit het Amsterdam-Rijnkanaal (aquathermie). In dit warmteplan is ook bepaald dat het warmteplan geldt voor alle nieuwbouw in het gebied,' zo schrijft het huidige college. 

Tevens kan de ‘zeer goedkope tot gratis' en duurzame koude benut worden om gebouwen te koelen, hetgeen de leefbaarheid ten goede komt. De ondergrond wordt dan optimaal gebruikt, er is kostenvoordeel (goedkopere oplossing voor alle partijen) en de risico's worden beheerst (leveringszekerheid). Met een collectief warmtesysteem van deze schaal, een warmteplan en een aanbesteding onder concurrentie is er een warmtesysteem dat de hoogst mogelijke energieprestatie en milieubescherming voor een warmtesysteem kan bereiken in dit gebied. En als dat allemaal goed gaat is de naastgelegen wijk Op Buuren een logische volgende stap. 

'Het warmtesysteem maakt het mogelijk dat de gebouwen van bewoners en bedrijven van de bestaande wijk Op Buuren in een later stadium (deels) ook op het warmtesysteem kunnen worden aangesloten (indien daar behoefte aan is). 'Op weg naar nieuwe energie' en kunnen we de betaalbaarheid, leveringszekerheid, duurzaamheid en klanttevredenheid van de warmte en koude levering borgen', aldus het college.