Begraafplaats Oud-Zuilen mag verder uitbreiden

Natuur

Duurzaam

Door Ed Kamans


OUD-ZUILEN > Aan de Groeneweg, even buiten het dorp Oud-Zuilen, ligt de oudste nog actieve begraafplaats buiten de bebouwde kom van Nederland. 


De begraafplaats dateert van 1782, was vanouds van de kerk, maar is sinds 1997 in beheer en eigendom van de Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen. De entree en de tombe bij de familiegraven van de familie Van Tuyl van Serooskerken zijn historisch van belang. De stichting beheert de begraafplaats zonder financiĆ«le steun vanuit de gemeente en moet dus rondkomen met inkomsten van grafuitgiften en sponsors. Bij het onderhoud zijn veel vrijwilligers betrokken. 

De stichting heeft een klein weiland (1582m2), grenzend aan de bestaande begraafplaats kunnen kopen en is voornemens om deze in gebruik te nemen voor natuurlijk begraven. Er is ruimte voor ca. 155 graven. Vanuit duurzaamheidsgedachten komen natuurbegraafplaatsen steeds meer in trek. Het gekozen concept voor dit nieuwe deel komt dichtbij de basis daarvan. De gemeente ziet geen enkel beletsel en staat positief tegenover het initiatief. 'De aanwijzing van de grond voor het gebruik als begraafplaats door de gemeenteraad heeft immers al plaats gevonden door de vaststelling van het hier geldende bestemmingsplan. De bestemming is passend voor de activiteiten en inrichting van een begraafplaats,' aldus het college. 'Veel mensen vinden het belangrijk om ook na hun overlijden zo min mogelijk belastend te zijn voor het milieu.' De gemeente hoeft ook niet mee te betalen aan de ontwikkeling. De Stichting begraafplaats Oud-Zuilen zal bij de werkelijke ingebruikname daarover uiteraard communiceren met de gemeenschap van Oud-Zuilen. Er is wel een meldingsplicht voor de beheerder wanneer archeologische vondsten worden gedaan bij het delven van graven. 

De begraafplaats is een belangrijke voorziening voor de kern Oud-Zuilen. Het is niet aan leden van een specifieke kerkgenootschap voorbehouden om begraven te worden of grafrechten te kopen op deze begraafplaats. Het natuur-begraven stelt eisen aan het gebruik van materialen die het milieu belasten (monument, kist, lijkwade en kleding van de overledene). De inrichting van het terrein zal natuurlijk ogen en er is veel aandacht voor natuurvriendelijk beheer. Er is ook geen hinder voor de nabijgelegen molen: door de aan te planten bomen is er geen sprake van windvang, omdat de oude begraafplaats met forse boombeplanting tussen deze uitbreiding en de molens ligt.