Alles klaar voor de grote uitdaging.
Alles klaar voor de grote uitdaging.

Broeckland College in Carbage Run, oude barrels staan klaar

Nieuws

BREUKELEN > De afgelopen weken is er in de garage van het Broeckland College flink gesleuteld aan de oude Volvo en Audi.

De twee auto’s zijn nu bijna klaar voor de Carbage Run, die volgende week van start gaat. De rally met oude barrels van nog geen 500 euro loopt van Duitsland naar Hongarije. Een deel van de route door de Oekraïne is geschrapt, maar er blijven nog genoeg uitdagingen over met ludieke opdrachten onderweg. ‘Halen we het of niet? Er is hard aan gewerkt door de leerlingen van Mobiliteit en Transport met onder andere het plaatsen van nieuwe remblokken en het vervangen van de banden. Verder is alles nagelopen en gecontroleerd en zouden de barrels de roadtrip moeten kunnen volhouden. Het is een mooi project voor de leerlingen. Na twee jaar geen rally door corona kan het dit jaar gelukkig weer doorgaan. Vorig jaar stonden we ook klaar, maar toen ging alles niet door. Het is een technische uitdaging waar alles draait om kennis en techniek,’ aldus docent Mathieu, die zelf samen met een vriend de ene auto bestuurt. Het andere barrel wordt gereden door docent Herbert met ook een bijrijder voor de vele kilometers. ‘Pech kan gebeuren, maar we hopen van niet. Het is ook een mooie samenwerking van diverse groepen en profielen van de school. Het profiel Zorg en Voeding heeft voor ons een aantal menu’s samengesteld, zodat we ook gezond eten onderweg. Wel belangrijk. Bij elk land is een passend gerecht gevonden.’ 

Fysiek en mechanisch wordt de tocht in etappes door Midden- en Oost-Europa een hele uitdaging. De teams zitten lang achter het stuur en overnachten op campings in tentje. ‘We moeten wel fit blijven. En dus oefeningen doen. Om alles goed uit te voeren hebben leerlingen ook een speciaal robotje gemaakt, die alle oefeningen voordoet,’ zegt docent Herbert. ‘Het wordt een mooi avontuur en we hebben er zin in.’ De auto’s zitten ook vol stickers en belettering van sponsors en dat is weer verzorgd door de leergang Economie en Ondernemen, die ook een sponsorbrief hebben geschreven. En zo werkt de hele school in Breukelen mee aan de editie 2022 van de Carbage Run. Het vertrek is maandag in het midden van Duitsland en dan door Polen, Tsjechië, Slowakije, naar Hongarije. Na de finish op 8 juli in Hongarije is het nog niet klaar. Ook de terugreis gaat per auto en dan komen de twee barrels weer aan in Breukelen, als alles heel blijft.  

De Carbage Run is Europa’s grootste en gekste barrelrally. Begonnen in 2009 in Nederland en uitgegroeid tot de grootste gekste Road Trip van Europa met verschillende edities in binnen- en buitenland. Kijk op www.carbagerun.nl. En volg het team van Broeckland op de social media van de school met de laatste stand van zaken en de uitdagingen en tegenslagen.