Afbeelding

Fietsen langs plekken met Nederlands-Amerikaanse verhalen in de Vechtstreek

Nieuws

STICHTSE VECHT > In het kader van Brooklyn 375 ontwikkelde de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen een fietsroute langs allerlei plekken aan de Vecht die Nederlands-Amerikaanse connecties hebben. De route is gratis online te gebruiken en is voorzien van audiotour, achtergrondverhalen en een Engelse vertaling.

Tijdens deze fietsroute/audiotour maakt de gebruiker kennis met verschillende aspecten van de relatie tussen Breukelen en Brooklyn. En wat daar anno nu nog van is terug te vinden. Zo zijn er de verhalen achter de buitenplaatsen van bewindhebbers van de West-Indische Compagnie en de herkomst van exotische bomen in de parken aan de Vecht. Natuurlijk is de Breukelse Vechtbrug opgenomen in de route, de onlangs vernieuwde Original Brooklyn Bridge. Ook de na-oorlogse hulp van ‘Aunt Marguerite’ komt aan de orde, met een stop op de Brugstraat bij voorheen bakkerij Roskam. Bij de familie Roskam heeft Marguerite Salomon in 1948 en 1952 gelogeerd. Deze Amerikaanse journaliste uit Brooklyn zette een hulpprogramma op om de inwoners van Breukelen te steunen. Met haar ‘Brooklyn Adopts Breukelen’-project zamelde zij kleding, goederen en geld in en kwam dit persoonlijk brengen.

Joris Dircksen heeft ook een stop op de route verdiend; er is een straat naar hem genoemd in Breukelen. Dircksen was een van de Nederlanders die al vroeg -in 1638- naar Amerika emigreerden en hier als eerste kolonisten optraden. Net als Jan Evertsen Bout en Huyck Aertsen, die ook in straatnamen herdacht worden. Zij woonden in het dorp dat in 1643 bij de Waalbocht in de East River ontstond en dat Breuckelen werd genoemd. Jan Evertsen Bout en Huyck Aertsen werden benoemd tot de eerste schepenen van dit dorp. Dit gebeurde op 21 mei 1646. De herinnering aan Joris Dircksen leeft nog voort, niet alleen in de vorm van een Breukels plaatsnaambord: zijn graf is te vinden bij de Flatbush gereformeerde kerk in Brooklyn.

Kasteel Nijenrode heeft eveneens enkele verrassende banden met Amerika en is daarom opgenomen in deze fietsroute. In het Rampjaar 1672 werd het kasteel vrijwel volledig verwoest. De ruïne werd in 1675 gekocht door de puissant rijke Amsterdamse koopman Johan Ortt, die het kasteel herbouwde. Johan was in 1672 getrouwd met Anna Pergens, dochter van Jacob Pergens. Hij was in 1643 bewindhebber van de WIC Kamer Amsterdam. Een duidelijke link tussen Breukelen en Brookyln. Maar de fietsroute vertelt meer. Ontdek bijvoorbeeld hoe schilderijen van kunsthandelaar Goudstikker van kasteel Nijenrode in Amerika belandden.

De Brooklyn375 Fietsroute omvat zeventien bijzondere locaties met Nederlands-Amerikaanse verhalen. De route is voor de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen ontwikkeld door Juliëtte Jonker-Duynstee, bekend ambassadeur van de Vechtstreek. Dit initiatief werd financieel mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Stichtse Vecht. De route is online te raadplegen en te downloaden via de site BreukelenBridge.nl, te lezen en te beluisteren via Izitravel.nl (zoek op Breukelen Brooklyn) en via de gratis Izitravel app.