Afbeelding

Proef bij Logeerhuis Bredius Woerden: logeren voor echtparen

Ondernemend

WOERDEN > Sinds kort is het ook mogelijk voor echtparen om te komen logeren in Logeerhuis Bredius. Daarbij gaat het om echtparen waarvan de één een chronische ziekte heeft (zoals bijvoorbeeld dementie of Parkinson), en de ander diens mantelzorger is. Voorlopig gaat het nog om een proef. Bijzonder aan deze proef is dat de nadruk vooral wordt gelegd op ‘samen doen’.

Drempel lager

Het Logeerhuis start deze proef om de drempel te verlagen die sommige mensen voelen om gebruik te maken van een logeerhuis. “Mantelzorgers ervaren hun rol vaak als heel bijzonder. Het mogen en kunnen zorgen voor een naaste geeft heel veel waarde aan de relatie. Die zorg loslaten of delen met een ander kan dan een hele stap zijn. We willen daarom graag laten zien dat de mantelzorger ook kan kiezen de zorg samen te doen en op sommige momenten te delen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van logeerzorg, wat de mantelzorger even lucht geeft. Dat kan de mantelzorger helpen om in de thuissituatie de zorg ‘aan te blijven kunnen’ zolang als men wil”, zegt Mirjam Bijlenga, directeur van Logeerhuis Bredius.

De kosten voor de logé die zorg nodig heeft worden vergoed vanuit de WMO via de gemeente of vanuit de Wet Langdurige Zorg. De mantelzorger wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de maaltijden en gebruik van de faciliteiten (kosten die men thuis ook zou hebben).

Samen

Het idee ontstond naar aanleiding van de film ‘Samen’ die gedraaid werd in AnnexCinema Woerden, op initiatief van het Parkinsoncafé Woerden. In deze film worden echtparen gevolgd van wie de één Parkinson heeft en de ander mantelzorger is. “In die film is zichtbaar en voelbaar met hoeveel liefde een naaste zorgt voor de zieke partner, die steeds meer ondersteuning nodig heeft. En hoe moeilijk het is wanneer je het niet meer redt met zijn tweeën en hulp wenselijk is. Toch voelt ‘uit logeren’ als een hele hoge drempel, zelfs al is het maar een paar nachten. Sommige mensen leven al meer dan 50 jaar dag en nacht samen en zijn nog nooit vrijwillig een paar dagen van elkaar gescheiden geweest”, aldus Bijlenga.

De logeerappartementen in Logeerhuis Bredius zijn ruim genoeg, er kan gewoon een bed bij. De vrijwilligers nemen taken over, zodat de mantelzorger toch ontzorgd wordt. “En wie weet lukt het de mantelzorger om een dagje op stap te gaan met een vriend of vriendin, een keer een nachtje thuis te slapen. Of zelfs meerdere nachten, nadat iedereen gewend is aan de situatie. Niets moet, het tempo waarop de mantelzorger even tijd voor zichzelf inruimt bepaalt men zelf.”

Wie geïnteresseerd is in deze mogelijkheid: er zijn nog logeerweken te plannen in de maanden vanaf augustus. Het advies is logeerzorg tijdig aan te vragen bij de WMO. Om een indruk te krijgen van het Logeerhuis en de sfeer: de laatste zaterdag van de maand van 10-11 uur kan ieder die dat wil langskomen bij de Open ochtend. De eerstvolgende Open ochtend is op 25 juni.