Afbeelding

Doordenkers over energiebehoefte gevonden in Stichtse Vecht

Nieuws

STICHTSE VECHT > Basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 zijn hard aan de slag gegaan met klimaatvraagtstukken in het project Doordenkers gezocht! van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. 

Het probleem waar zij over door moesten denken was hoe wij anders om zouden kunnen gaan met onze energiebehoefte. Ze deden hiervoor als fotograaf, jurylid, verzamelaar, cartograaf of journalist onderzoek in het park van buitenplaats Doornburg. En namen hun onderzoeksresultaten mee de klas in, om daarmee in een brainstormles tot wilde ideeën te komen. En zoals gastdocent Marcel Blekendaal zei: “juist de ideeën waarvan je denkt: dat kan niet! dat zijn de dingen waar wij naar op zoek zijn!” En daar hebben de kinderen naar geluisterd. Want er zijn zeer interessante plannen binnen gekomen. Afgelopen maandag werden alle binnengekomen ideeën van de doordenkers overhandigd aan beleidsadviseur duurzaamheid Valesca ven de Bergh. Ze was enthousiast over de diversiteit van de inzendingen. Want wat dacht u van bomen in een raket naar de maan sturen en daar een nieuwe atmosfeer bouwen om met een deel van de mensheid opnieuw te beginnen? Of slimme ideeën om beweging om te zetten in energie: van een stuiterende basketbal tot een energie-opwekkende hondenriem of loopband in de sportschool. Maar het kan ook heel simpel: ga voortaan op de fiets een ijsje halen in plaats van met de auto. Dat is zo’n idee waar wij van denken: niet langer mee wachten maar vandaag tot uitvoer overgaan!

“Volgend schooljaar gaan andere klassen met een nieuw vraagstuk aan de slag in Doordenkers gezocht! Wij houden u op de hoogte’, aldus Marcel Blekendaal (gastdocent Kunst Centraal) en Valesca van den Bergh (gemeente Stichtse Vecht)