Afbeelding
Owner

Onwrikbaar standpunt Stichtse Vecht: Geen windmolens in de gemeente

Nieuws

STICHTSE VECHT > Een evaluatie door de provincie over de stand van het behalen van de klimaatdoelstellingen in de provincie Utrecht wijst uit dat de regionale plannen voor windenergie achter blijven. Daardoor worden doelstellingen niet bereikt.

Plannen voor opwekken van duurzame energie

De provincie stelt dat er te weinig balans is in de plannen voor het opwekken van duurzame energie in de provincie Utrecht. Van de plannen voor nieuwe energieopwekking bestaat inmiddels 90% uit plannen voor zonne-energie en 10% uit windenergie.

Provincie: betere mix nodig van zon- en windenergie

Een betere mix is volgens de provincie nodig, omdat zon- en windenergie elkaar aanvullen als het gaat om opwekking over de hele dag. Als de zon schijnt waait het vaak minder en bij minder zonnig weer is er vaak meer wind. Dit geldt zeker voor de nacht. De verbetering van deze mix is volgens de provincie dan ook noodzakelijk voor een meer stabiele opwekking over de hele dag.

Koers van het college

Het college houdt vast aan het aandeel dat Stichtse Vecht heeft afgesproken in de vorm van zonne-energie als onderdeel van de regionale energiestrategie (RES). Daar zit geen aandeel wind in en dat blijft zo. ‘Het college is niet van plan om alsnog met voorstellen te komen voor windlocaties in Stichtse Vecht,’ aldus wethouder Polman (duurzaamheid).