Sportspullen en -kleding voor de deelnemers.
Sportspullen en -kleding voor de deelnemers.

Al bewegend samen met je kind Nederlands leren

Nieuws

STICHTSE VECHT > Hoe leer je het snelst en makkelijkst een nieuwe taal? Misschien wel als je tegelijkertijd bezig bent met sporten en bewegen met je kind.

Voor nieuwkomers is het Nederlands geen gemakkelijke taal, maar Welzijn Stichtse Vecht heeft nu het project Taal en Bewegen, waar ouders van anderstalige gezinnen al sportend met hun kind ook Nederlands leren. Tijdens de sportles leren jullie allebei ook de Nederlandse taal. Je leert dus terwijl je sport met je kind. Tijdens de sportles doe je spellen samen met je kind en soms met andere ouders. Je gaat ontdekken welke sport jouw kind leuk vindt en welke sporten jijzelf leuk vindt. Inmiddels is blok 1 van het project Taal & Bewegen voor anderstalige gezinnen alweer afgelopen. Vorige week was op de atletiekbaan van OSM in Zwanenkamp de laatste les en kregen alle deelnemers een certificaat en werd de les feestelijk afgesloten. Dit project dat door het sport- en preventieakkoord mogelijk is gemaakt, is een groot succes. De deelnemersgroep is zeer divers! Er doen onder andere gezinnen mee uit China, Syrië, Dominicaanse Republiek, Hongarije en Zuid-Korea. Na de vakantie gaan de reguliere lessen van blok 2 verder op woensdag 7 september op het sportpark van OSM Atletiek. 

In de zomervakantie verzorgt Move Lab een instuif Bewegend leren op sportpark van OSM voetbal om ook Oekraïense gezinnen kennis te laten maken met deze taal en beweeglessen. Het enthousiasme van de docenten Macy en Anja spat ervan af als ze over de groep vertellen. Na afloop van het blok wordt er geëvalueerd en door middel van een spel getest wat ze hebben geleerd. Blok 1 stond vooral in het teken van ‘plezier in bewegen’ en ‘het lichaam’. ‘Er zijn al mooie successen. Deelnemers praten uit zichzelf met de docenten en andere deelnemers en iedereen voelt zich veilig. De deelnemers komen wekelijks met veel plezier en doen vol enthousiasme mee. De kinderen spreken ook buiten de les met elkaar af,’ aldus de docenten Macy en Anja. ‘Een vrijwilliger (zelf ook anderstalig) heeft afgesproken om iemand anders extra te helpen met lezen en schrijven. Het is mooi om te zien wat je met elkaar in een korte tijd kan bereiken. Alle taalniveaus zitten door elkaar, maar zodra de les is begonnen merkt niemand dat er verschillen zijn.’

De sportspullenbank kwam tijdens de laatste les van blok 1 langs om de kinderen en ouders sportspullen mee te geven. Ze krijgen als beloning voor hun deelname aan de Taal & beweeglessen een certificaat en de mogelijkheid om gratis een kledingstuk of sportmateriaal uit te kiezen. Uiteraard met het idee, dat ze in de vakantie lekker doorgaan met sporten en bewegen. Aanmelden voor deelname aan de zomeractiviteit instuif Bewegend leren of voor de reguliere taal- en beweeglessen kunt u mailen naar info@movelabnl.nl.