Afbeelding

Noodkreet van de boeren in Stichtse Vecht bij bezoek wethouders Polman en Van Vliet

Nieuws

BREUKELEN > De nieuwe wethouder Polman en Wethouder van Vliet  hebben kennis gemaakt met een de boeren uit de gemeente Stichtse Vecht.

De kennismaking vond plaats op het melkveebedrijf van Jolanda en Maarten van Zuijlen aan het Zandpad in Breukelen. Naast de rondleiding kregen de wethouders uitleg over de problematiek, waar de boeren op dit moment mee hebben te maken. Boeren uit verschillende polders van de gemeente geven aan een vitaal bedrijf te hebben, en geven aan graag verder  te willen. Ze hebben opvolgers, en zien ook een meerwaarde voor onze mooie gemeente.

Zonder boeren geen mooi open landschap, geen prachtige vergezichten, geen koe in de wei en geen lokale producten, zo was de duidelijke boodschap van de boeren. De agrarische bedrijven in de gemeente Stichtse Vecht zijn heel divers. De een heeft ingezet op moderne innovatieve emissiearme stallen, met  melk- , voer- en mestrobots of is overgeschakeld op biologisch. De ander zet in op recreatie of het maken van lokale producten.

Zo proberen alle boeren een goede boterham te verdienen, soms moet dat ook buiten de deur, omdat de omvang van het bedrijf te klein is. Alle boeren zijn al jaren bezig met duurzaamheid, ze doen aan natuurbeheer, kringlooplandbouw en  proberen energieneutraal  te produceren. De boeren willen graag dat de gemeente meer mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen. Innovatie en verbreding is daarbij belangrijk, maar ook glasvezel en een goed elektriciteitsnetwerk. Staldaken kunnen nu niet ingezet worden voor de productie van zonenergie. Verder is belangrijk de bereikbaarheid  van de bedrijven en dat vrijgekomen landbouwgronden beschikbaar blijven voor de bestaand bedrijven. Boer Koos Cromwijk uit Portengen , inmiddels landelijk bekend door zijn optreden in de Tweede Kamer en op de televisie, doet samen met de andere aanwezige boeren tot slot een dringend oproep aan de Wethouders om al hun mogelijkheden te gebruiken om het landelijk stikstofbeleid eerlijker en realistischer te maken. Met de voorgestelde landelijke doelen kan er geen enkel boer in de gemeente Stichtse Vecht blijven bestaan. zo was de noodkreet van de boeren uit de diverse kernen. 

Afbeelding