Afbeelding

Boetes in Stichtse Vecht voor gebruik lachgas

Nieuws

STICHTSE VECHT > De politie Stichtse Vecht heeft al diverse boetes uitgedeeld op de zes locaties, die onlangs zijn aangewezen als gebied waar je geen lachgas mag gebruiken.

Dat laat de gemeente weten op vragen van VARnws. Volgens burgemeester Ap Reinders is een landelijk verbod op lachgas nog steeds een goed middel in de strijd tegen de overlast. De burgemeester reageert hiermee in Nieuwsuur op het recente advies van de Raad van State om lachgas maar niet op te nemen in de Opiumwet. Preventie en voorlichting over de effecten zouden beter werken en zo’n verbod is toch moeilijk te handhaven, zo denkt de Raad van State in het advies aan de regering. ‘Mijn pleidooi: liever vandaag dan morgen een landelijk verbod op lachgas als recreatief roesmiddel. Dit duurt en duurt, terwijl de problematiek (overlast, gevaar voor de verkeersveiligheid en de volksgezondheid) en daarmee de maatschappelijke kosten alleen maar toenemen. Laten we onszelf niet onnodig verliezen in uitvoeringsbezwaren maar handelen,’ zo is de duidelijke oproep van burgemeester Reinders richting het kabinet. Stichtse Vecht gaat gewoon verder met de strijd tegen de overlast van lachgas. ‘Tot het moment dat er een landelijk verbod is, zullen we in Stichtse Vecht in ieder geval onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) inzetten om de problemen aan te pakken. Vanaf 30 juni is het daarom in zes gebieden verboden om lachgas te gebruiken, voorbereidingen daarvoor te treffen of spullen voor lachgasgebruik bij je te hebben.’ 

En dat zijn de directe omgeving van de Maarsseveense Plassen, voetbalvereniging OSM ‘75 in Maarssenbroek, Oud-Zuilen, Op Buuren, Maarssense Hockeyvereniging (MHV) en VV Maarssen. ‘Het in werking stellen van het lachgasverbod voor deze locaties is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de overlast terug te dringen. Politie en boa’s werken informatiegestuurd en nemen deze locaties dus extra mee in de surveillance. Het is nog te vroeg om te zeggen wat het precieze effect van het verbod op deze locaties is en of er een zogenoemd waterbedeffect optreedt. Het verbod maakt in ieder geval dat er naar burgers en handhavers duidelijkheid is. Overlast hoeft nu namelijk niet te worden aangetoond: lachgas gebruiken, de voorbereidingen treffen of spullen bij je hebben zijn al strijdig met het ingestelde verbod. Onze boa’s hebben nog geen bekeuringen voor overtreding van het verbod hoeven uitschrijven,’ aldus de toelichting van de gemeente. De politie wel.