Afbeelding

Stichtse Vecht gaat ‘omgekeerde’ vlaggen weghalen

Nieuws

STICHTSE VECHT > Gemeente Stichtse Vecht gaat ‘omgekeerde’ vlaggen verwijderen. 

Het gaat om vlaggen die hangen aan eigendommen van de gemeente, in de openbare ruimte. De vlaggen hangen daar als protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De afgelopen weken gedoogde de gemeente deze vlaggen. ‘Ook zijn we in gesprek geweest met agrariërs, over het weghalen van de door hen opgehangen vlaggen. Vlaggen die nog niet zijn weggehaald, halen we de komende weken weg. Het doel is dat binnen 4 weken alle ‘omgekeerde vlaggen’ zijn verwijderd’, aldus een woordvoerder van de gemeente in een toelichting Demonstreren is in Nederland een belangrijk recht. Daar gelden wel regels voor. Zo is het verboden om demonstratie-uitingen, zoals vlaggen, op of aan eigendommen van de gemeente te hangen of in de openbare ruimte te plaatsen. Ook mogen protesten niet tot onveilige situaties leiden, zegt de gemeente als onderbouwing,

Vlaggen soms gevaar voor verkeersveiligheid

Op sommige plekken dreigen de vlaggen de verkeersveiligheid in gevaar te brengen, bijvoorbeeld vanwege het weer. Met de herfst op komst, neemt dit risico toe. Ook nu al worden vlaggen die een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen verwijderd.

Verwijderen in samenwerking met de provincie

Het verwijderen van de vlaggen in Stichtse Vecht (en de termijn waarop), gaat in samenwerking met de Provincie Utrecht. Een groot aantal vlaggen hangt namelijk aan eigendommen van de provincie.

In gesprek blijven over de toekomst

Het college van burgemeester en wethouders is zich ervan bewust dat de agrariërs zich grote zorgen maken over hun toekomst. Daarom hebben er verschillende gesprekken met hen plaatsgevonden. Ook de komende tijd blijft het college met agrariërs in gesprek.