Afbeelding

Concert met Bach en Brahms in Heilig Hart kerk in Maarssen

Vrije tijd

MAARSSEN > Ook dit najaar worden weer enkele interessante concerten georganiseerd door de Stichting Vrienden van de H.Hart Kerk Maarssen. Het eerste concert wordt verzorgd door het Utrechtse ensemble en koor Collegium Musicum Traiectum en wel op zondagmiddag 18 september. Er worden werken uitgevoerd van Bach en Brahms:

- Johann Sebastian Bach – Sinfonia (uit Cantate BWV 42)

- Johann Sebastian Bach - Motet “Lobet den Herrn, alle Heiden” (BWV 230)

- Johannes Brahms - Zwei motetten op. 74: “Warum ist das Licht gegeben” en

“O Heiland reiß die Himmel auf”

- Johann Sebastian Bach - Cantate BWV 30 “Freue dich, erlöste Schar

In de Sinfonia uit cantate BWV 42 van Bach vormt zich een dialoog tussen strijkers aan de ene kant, en hobo’s en een fagot aan de andere kant. Samen roepen zij een lieflijke en warme sfeer op. Vervolgens klinkt het motet “Lobet den Herrn, alle Heiden” (BWV 230) van Bach: een lofzang waarin twee jubelende fuga’s een rustiger, lyrisch middendeel omsluiten. Na deze uitingen van vreugde zingt het koor drie misschien minder uitbundige, maar niet minder mooie motetten. In het ingetogen “Ich lasse dich nicht” (BWV anh. 159), dat Bach schreef voor begrafenissen of herdenkingen, hoort u sporen van de “oude”, polyfone stijl die in de periode voor Bachs leven veel voorkwam. Daarna laat het koor zich juist van haar romantische kant zien, in Zwei motetten op. 74 van Brahms: “Warum ist das Licht gegeben” en “O Heiland reiß die Himmel auf”. Brahms schreef deze troostrijke motetten ter nagedachtenis aan een overleden vriend. Het concert wordt afgesloten met Bach’s cantate BWV 30 “Freue dich, erlöste Schar”. Koor, zangsolisten en orkest schitteren samen in dit uitbundige stuk om het concert op een vrolijke noot te eindigen.

Locatie: H.Hart Kerk Maarssen

Datum: zondagmiddag 18 september 2022

Aanvang: 15.00 uur

Toegangsprijs: € 18,- en € 13,- voor kinderen, studenten, CJP-houders, ‘s avonds aan de kassa of binnenkort ook online te bestellen (nadere informatie hierover op de website van de Vrienden http://www.vriendenheilighartkerkmaarssen.nl of http://www.cmtraiectum.nl/concert/