Gemeente opent meldpunt financiële problemen

Tsunami

Armoede

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > De crisis met ongekende inflatie, torenhoge energieprijzen en kaalslag bij veel ondernemers zal nog geruime tijd voelbaar zijn voor vrijwel alle huishoudens en organisaties.


Stichtse Vecht komt nu met een meldpunt voor financiële problemen. De details worden nu uitgewerkt en deze week bekendgemaakt, zo bleek in de commissie Sociaal Domein. Het was een aantal fracties tegen het zere been dat het wel erg lang stil bleef uit het college en daarom lagen er ook moties op tafel van D66 en PvdA om zeer snel een meldpunt energiearmoede in te stellen en het CDA wil dat er ook aandacht is voor verenigingen in de problemen met als gevolg hogere contributies voor leden wat weer leidt tot afzeggers bij het sporten. En van de SP kwam de duidelijke waarschuwing dat er een tsunami van inwoners aankomt met financiële problemen. 

Bij de uitleg maakte wethouder Karin van Vliet al wel duidelijk dat de gemeente er bovenop zit en dat heel breed en laagdrempelig gecommuniceerd gaat worden waar inwoners terecht kunnen en wat er mogelijk is om te helpen. Ook op de site van de gemeente komt meer informatie. Zo werkt de wethouder samen met de landelijke organisatie Nederlandse Schuldhulproute die met hun website Geldfit.nl burgers helpt met het krijgen van meer grip op hun persoonlijke financiële situatie. In samenwerking met de lokale welzijnsorganisatie Leef en het Team Schuldhulpverlening van de gemeente Stichtse Vecht heeft de gemeente ook al een centraal informatiepunt in de bibliotheek in Maarssenbroek. 'Er komt nog meer aan de komende tijd,' aldus wethouder Van Vliet in een toelichting. 

‘De temperaturen gaan nù al flink omlaag,' zei D66-raadslid en mede-indiener van de motie Lisanne Peelen tegen de commissie. ‘Om dan medio november met een uitvoeringsplan tegen energiearmoede te komen is rijkelijk laat.' Als het aan Peelen en mede-indiener Sophia Jeddaoui van de PvdA ligt, was er al eerder iets gebeurd, ook omdat er al schriftelijke vragen waren gesteld. Het merendeel van de raad wil nu eerst zien waar de gemeente precies mee komt en dan pas een echt oordeel geven over de twee moties, die nog wel op de agenda van de volgende raad komen. D66 is blij met de stappen die de wethouder nu zet. De fractie wacht de concrete invulling in de komende weken af en besluit dan of ze de motie wel of niet aanhoudt. Kijk op www.varnws.nl welke nieuwe stappen de gemeente gaat zetten om de inwoners niet in de kou te laten staan.