Afbeelding
Owner

SISAB+ bijeenkomst over transitie en mensenrechten op 20 oktober.

Lezersnieuws

BREUKELEN > We leven in een tijd van crises. Energieprijzen zetten ons aan de energietransitie te versnellen. Dat is goed tegen de inflatie en voor het klimaat en milieu. De kosten wegen op tegen de baten op kortere en  langere termijn. Maar wat zijn de werkelijke kosten? Belasten die enkel ònze portemonnee of zijn er ook anderen die mee betalen?  Moeilijke vraag. Maar ook die moet worden besproken.

SISAB+, het forum in Stichtse Vecht stelt vragen aan de orde over internationale samenwerking met arme landen.  Daarbij richt het zich speciaal op acties en projecten die het lot van de arme en onderdrukte bevolkingsgroepen in die landen helpen verbeteren.
Op 20 oktober aanstaande organiseert SISAB+ in Boom & Bosch te Breukelen een avond over de herkomst van grondstoffen die nodig zijn om bij ons de nodige energietransitie te realiseren. Er is alle gelegenheid voor discussie aan de hand van uw vragen. De spreekster is Sophie Kwizera, beleidsadviseur bij de Internationale Vrouwenrechtenorganisatie ActionAid. Deze organisatie strijdt voor een duurzaamheid en gelijkwaardigheid voor iedereen.
Sophie Kwizera heeft veldonderzoek gedaan in het woestijngebied van Zuid-Afrika naar de winning van mangaan, een stof die belangrijk is voor het maken van batterijen, bijvoorbeeld in elektrische auto’s. Zij constateerde onder dat door de winning het land en het schaarse water ernstig vervuild werden waardoor voedselproductie niet meer mogelijk was. Mensen in de omgeving waren daarvan de dupe en waren verder ook volkomen rechteloos.
Vergelijkbare verhalen zijn ook te vertellen over de winning van palladium, kobalt, lithium in andere landen. Die stoffen zijn nodig voor mobiele telefoons en zonnepanelen. In veel gevallen zijn elementaire mensenrechten bij de bevolking in de landen van herkomst in het geding. De bijenkomst, waarbij dit moeilijke thema aan de orde komt en wij dit graag met velen willen bespreken, is op donderdagavond 20 oktober aanstaande in Boom en Bosch, Markt 13, Breukelen, 19.50 uur tot 22.00 uur. Toegang is gratis. Graag aanmelden via dongenac@hetnet.nl of telefonisch 06 55721944