Afbeelding

Beter bewegen op basisscholen in Stichtse Vecht

Nieuws

MAARSSEN > Op donderdag 13 oktober gaf wethouder Karin van Vliet in de gymzaal van de basisschool De Klaroen in Maarssen (M.A. De Ruijterstraat 2) het startschot voor het afnemen van de MQscan. 

In de gemeente Stichtse Vecht doen 19 basisscholen mee. (Vak)leerkrachten op de basisscholen nemen de MQscan af. De doelstelling is om de beweegmotoriek in beeld te brengen van leerlingen van de groepen 1 t/m 8.

Om de MQscan af te nemen loopt elke leerling een parcours af. Ze moeten hier allerlei oefeningen doen zoals op handen en voeten lopen, slalommen, hinkelen en over evenwichtsbalk lopen. Ze doen dit op hoog tempo en moeten binnen 30 seconden het parcours afleggen. In de tussentijd wordt gemeten hoe goed de leerlingen het parcours afleggen. Aan de hand van de resultaten van de MQscan kunnen vakleerkrachten zien hoe de leerlingen er voor staan. Tijdens de gymlessen wordt verder gewerkt aan het verbeteren van de beweegmotoriek. 

Uit landelijke cijfers blijkt namelijk dat ongeveer 30% van leerlingen op de basisschool geen goede beweegmotoriek hebben. Een van de oorzaken kan zijn dat ze minder buitenspelen en minder bewegen. Met MQscan brengen we voor 19 basisscholen in Stichtse Vecht in kaart hoe ze er voor staan en hebben (vak)leerkrachten de kans om beweegmotoriek te verbeteren tijdens het beweegonderwijs.

De deelname aan de MQscan worden betaald vanuit de NPO gelden. Alle basisscholen kunnen hier gebruik van maken. We verwachten dat nog meer basisscholen dit schooljaar aanhaken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met beleidsadviseur Sport en bewegen van de gemeente Stichtse Vecht via 06-58076123.

Afbeelding
Afbeelding