Vaart van de pont komt steeds verder in de knel

Sterfhuisconstructie

Schippers

Door Ed Kamans



NIEUWER TER AA > De pont over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer Ter Aa en Nieuwersluis komt steeds verder in de knel.


De fatale datum van 31 december komt steeds dichterbij en vaart de belangrijke verbinding ook nog na 1 januari? Als het aan VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers ligt, gaat de pont uit de vaart omdat het te druk wordt op het water en de veiligheid in geding komt. Maar de formele handtekening is nog niet gezet, al zit er ook geen beweging in het standpunt van de minister en zijn ambtenaren. De gemeente en het ministerie praten nog en volgende week ligt er nog een motie van het CDA en PvdA in de Tweede Kamer om eerst te zorgen voor een alternatief, zoals een nieuwe fiets- en voetgangersbrug en dan pas de pont uit de vaart te halen. 'Vanuit de bewoners de oproep om uw fractie in de Tweede Kamer over te halen om die motie te steunen,' zo was de dringende oproep van het Comité Laat ons Niet Zwemmen bij de gemeenteraad dinsdag. De vaartijden zijn nu al ingekrompen en de bewoners zijn bang voor een soort sterfhuisconstructie, ook omdat de schippers uit voorzorg al elders werk gaan zoeken. 'En zo wordt de pont uit de vaart gerommeld. Onze zorgen zijn groot en we zullen ook zeker juridische stappen ondernemen als de minister het besluit doorzet,' aldus de inspreker uit Nieuwer Ter Aa, die ook blij was met de steun en inzet van de gemeente en provincie. Het plan is dat de pont, wellicht met extra veiligheidsmaatregelen, nog enkele jaren blijft varen en dat er dan een brug komt, maar dat plan kost tijd, ook gezien de financiële gevolgen. 

Wethouder Frank van Liempdt is verontwaardigd over de gang van zaken: 'Ik begrijp heel goed dat het actiecomité boos is, zelf ben ik dat ook! De minister biedt geen toekomst voor de pont en schept ook geen duidelijkheid over het uit de vaart nemen. Ondertussen voldoet de exploitant van de pont niet aan zijn contractuele verplichtingen wat betreft vaartijden en Rijkswaterstaat vindt het allemaal wel prima. Ik zal mijn ongenoegen laten blijken aan Rijkswaterstaat en ook aan de exploitant. Inwoners van Nieuwer Ter Aa met jonge kinderen heb ik al horen zeggen dat ze gedwongen worden te verhuizen, want niemand laat zijn kinderen die gevaarlijke omrijdroute fietsen. Dit tast rechtstreeks de leefbaarheid van Nieuwer Ter Aa aan en is onacceptabel!' De strijdbaarheid bij de inwoners van Nieuwer Ter Aa blijft, zie ook de advertentie op de achterpagina van VARnws.