Het bekende brugwachtershuisje: wie komt met een goed idee?
Het bekende brugwachtershuisje: wie komt met een goed idee?

Brugwachtershuisje in Maarssen in de aanbieding, wie heeft er een goed plan?

Nieuws

MAARSSEN > Wie heeft er een goed idee voor de toekomst van brugwachtershuisje in Maarssen-Dorp?

Het kenmerkende gebouw in het centrum van Maarssen komt nu eindelijk beschikbaar voor de verkoop, maar er is ook een mogelijkheid dat inwoners of organisaties er nog iets over te zeggen hebben. Het kleine huisje bij de Evert Stokburg is al jaren onderwerp van discussie, zo was er al vaker het idee om er een soort toeristisch informatiepunt van de maken, zoals vroeger de VVV-kantoren in een dorp. En dat idee werd onlangs in het Cultuur café op fort Maarsseveen weer op de agenda gezet. ‘Ik heb even gepolst bij de stichting Vechtsnoer en ook daar zien we wel mogelijkheden, bijvoorbeeld als een soort VVV met een verwijzing naar het moois dat onze gemeente te bieden heeft,’ aldus de actieve Cultuurmakelaar Marcel Blekendaal over de mogelijkheden. ‘Ik heb het ook aan de aanwezigen bij het Cultuur café voorgelegd en ook daar kwamen de ideeën over een mogelijke invulling met kunst en cultuur snel op tafel. Als we het voor elkaar krijgen om het in bezit te houden van de gemeenschap, dan wil ik er wel over nadenken hoe we er een goeie invulling aan kunnen geven.’ 

En wat de gemeente betreft kan dat dus ook gebeuren, zo blijkt uit de reactie op vragen van VARnws over de invulling van het gebouw op de hoek van de Kaatsbaan, Breedstraat en Schippersgracht in Maarssen-Dorp. Na het overlijden van de laatste brugwachter Bosker stond het gebouw lang leeg en wilde de gemeente het pand verkopen, zo bleek uit de Vastgoednota. De problemen met de kades aan de Vecht zorgden in ieder geval voor vertraging, maar dat werk is nu bijna afgerond en liggen er nieuwe kansen voor het gebouw. 

‘Het brugwachtershuisje heeft dienst gedaan als onderkomen voor de aannemer die aan de kade heeft gewerkt. Deze werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond. Dat geldt ook voor de werkzaamheden aan de gracht en de brug. Op dit moment werken we aan een plan van aanpak waarbij waarschijnlijk de voorkeur uitgaat naar een eventuele verkoop van het brugwachtershuisje. Dat is nog niet klaar en daarom kunnen we daar nog niks concreets over zeggen,’ aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘Conform de Vastgoednota worden de inwoners van Stichtse Vecht voor de verkoop in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van het zogenaamde ‘Right to Challenge’. Dat betekent dat inwoners binnen een bepaald verband een plan kunnen indienen voor aankoop en exploitatie van de voormalige brugwachterswoning. Ook partijen uit de cultuursector zijn dan van harte uitgenodigd om een plan in te dienen.’ Het is dus nog even afwachten en vooral wachten op goede ideeën voor het brugwachtershuisje. Volgend jaar moet er meer duidelijk zijn.