Afbeelding

Koreaanse kunstenaar geïnspireerd door wonen en werken aan de Vecht op Buitenplaats Doornburgh

Vrije tijd

MAARSSEN > Op zondag 20 november 15:00 praat Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum met de kunstenaar Chae Eun Rhee in de tentoonstelling NIEUW WERK. De Koreaanse kunstenaar woont en werkt (nog steeds) in het voormalige klooster aan de Vecht waar ze momenteel diverse grote schilderijen tentoonstelt. Tijdens haar verblijf op de buitenplaats werkte ze aan een opdracht voor het Centraal Museum in Utrecht. Bart Rutten, gaat met de kunstenaar in gesprek over dit enorme schilderij, haar manier van werken, wat haar in Nederland en de Vechtstreek inspireert. Met het ticket voor deze artist talk is meteen ook mogelijk om de tentoonstelling NIEUW WERK te bezoeken. 

Chae Eun Rhee: monumentale olieverfschilderijen
De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee maakt enorme olieverfschilderijen. De voorstellingen zijn assemblage van verschillende sce`nes van echte en virtuele mensen, taferelen uit de kunstgeschiedenis, dagelijkse dingen die haar opvallen en de altijd terugkerende regenbogen. Het schilderij dat Chae Eun Rhee maakte voor het Centraal Museum is drie meter breed en twee meter hoog. Ter inspiratie dook zij in het archief van het Centraal Museum en werd zij geraakt door het schilderij ‘De dood van Seneca’ van Gerard van Honthorst (1623 – 1627) wat voor haar de dood van het intellect symboliseerde. Ze woont nu nog steeds in Maarssen en dit langere verblijf op de buitenplaats is zichtbaar in de schilderijen; de groene omgeving en blauwe luchten en intens kleurgebruik. De iconische Hollandse wolkenlucht is terug te vinden op diverse doeken. Artistiek directeur van het Centraal Museum Bart Rutten zal haar in het Engels bevragen over haar inspiratie en waarom ze zo geïnspireerd is door Nederland en deze buitenplaats in Maarssen.

NIEUW WERK: Kunstenaars wonen en werken aan de Vecht

Tot en met 8 januari 2023 is op Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling NIEUW WERK te zien. In 2022 woonden drie kunstenaars Chae Eun Rhee, Bart Lunenburg en Natalia Ossef een langere periode op de buitenplaats. Hun werken worden in drie solo-tentoonstellingen gepresenteerd in de gangen van het voormalige klooster. Elke ‘artist-in-residence’ geeft een heel eigen perspectief op deze buitenplaats aan de Vecht, de omringende natuur en de kenmerkende architectuur van het voormalig klooster. Voor alle kunstenaars was het wonen en werken op de buitenplaats een bijzondere en productieve ervaring. De tentoonstelling is gecureerd door Lieneke Hulshof.

Een ticket voor de ‘artist talk’ van 20 november is online te koop voor 10,- euro en geeft meteen ook toegang tot de tentoonstelling NIEUW WERK. De tentoonstelling ‘NIEUW WERK’ is t/m 8 januari 2023 te zien op Buitenplaats Doornburgh. Er zijn tot en met 8 januari 2023 nog diverse ‘artist talks’ en andere events. Kijk voor meer informatie op www.buitenplaatsdoornburgh.nl