De Poldermolen van Westbroek in Oud-Zuilen.
De Poldermolen van Westbroek in Oud-Zuilen. foto: Paul van Kleinwee

Molen bij Oud-Zuilen staat te lang stil

Wieken

Crowdfunding

Door Ed Kamans


OUD-ZUILEN > Het is inmiddels al weer een jaar geleden dat Het Utrechts Landschap heeft moeten besluiten om de grote molen bij Oud-Zuilen stil te zetten. 


Zoals velen van u waarschijnlijk al opgemerkt hebben draaien de wieken van de grootste molen van de provincie Utrecht niet meer. Als gevolg van onvolkomenheden in de lasnaden van de roeden (het stalen gedeelte van de wieken) is het niet langer mogelijk om hiermee verantwoord te draaien. Dit is voor zowel de bezoekers, de omwonenden en natuurlijk ook de molenaars een grote teleurstelling. Na de brand in de kleine molen - die mede dankzij crowdfunding weer volledig is hersteld - is dit een nieuwe tegenslag. Omdat ook 14 andere molens in onze provincie met dit euvel te kampen hebben is veel geld nodig om de molens weer 'maalvaardig' te krijgen. Gelukkig helpt de provincie Utrecht mee met een forse bijdrage, maar is ook steun van particulieren en het bedrijfsleven noodzakelijk. Helpt u mee om de grote molen in Oud-Zuilen weer te laten draaien? Dit kan op rekening NL67RABO0158363086 t.n.v. Stichting de Utrechtse Molens met als mededeling: donatie Westbroekse molen. Uiteraard bent u van harte welkom om de molens te bezoeken: op woensdag en zaterdag van 9.30 - 15.30 uur. De molenaars Paul en Vincent laten u graag alles van buiten en ook van binnen zien. Nu de molen stil staat is het ook mogelijk om een kijkje in 'de kap' te nemen waar het hele mechaniek van de molen zich bevindt. Er ligt een plan om de molens te redden en nu voert de stichting actie om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Het is een enorme klus: vijftien molens hebben een nieuw wiekenkruis nodig. Een urgente maar ook zeer kostbare uitdaging. De totale kosten bedragen bijna twee miljoen euro. De provincie Utrecht betaalt de helft van de kosten voor de restauratie. De andere helft moet komen uit fondsen en crowdfunding. Samen met de molenaars doet Utrechts Landschap er alles aan om het benodigde geld bij elkaar te brengen. Elk bedrag is welkom via www.utrechtslandschap.nl/molens. 

De molens die wachten op restauratie zijn de Broekzijdse Molen (Abcoude), Oostzijdse Molen (Abcoude), Kortrijkse Molen (Breukelen), Oog in 't Zeil (Cothen), 't Wissel (Elst), Geesina (Groenekan), Loenderveense Molen (Loenen), De Hoop (Loenen), De Valk (Montfoort), Garstenmolen (Nigtevecht), Westbroekse Molen (Oud-Zuilen), Binnenmolen (Rhenen), Spengense Molen (Spengen), Nieuwe Molen (Veenendaal) en Veenmolen (Wilnis). Ook voor molenaars heeft stilstand gevolgen. Ze zien hun passie tot stilstand komen en er kan kennis verloren gaan als molenaars weggaan en er geen opvolger is. Bovendien komt er minder publiek naar de molens, want een stilstaande molen is minder interessant.