Afbeelding
Frouke Ringenoldus

Donatie Broederschap aan Johannes Hospitium

Nieuws

Door Frouke Ringenoldus


VLEUTEN > Het is alweer drie jaar geleden dat het bestuur van R.K. Broederschap van Vleuten besloot om het 550-jarig jubileum samen met de bewoners van Vleuten – Haarzuilens te vieren. 

Er werd een aantal projecten bedacht waaronder een boek, een lied, een website, een banier, een bier en een lesprogramman voor de kinderen van de basisscholen. “Nu drie jaar later kunnen we met trots constateren dat de toen bedachte projecten inmiddels met succes zijn voltooid. ” vertelt procurator Henny Smorenburg. “We hebben hard gewerkt de laatste drie jaar en nu kunnen we het wat rustiger aan doen. Alleen het lesprogramma voor de scholen en de daarbij behorende excursies lopen de komende jaren nog door.” Het is mooi om te zien hoe jong en oud verbroederen tijdens de excursies. De broeders vertellen de kinderen over de tijd dat zij opgroeiden in Vleuten – Haarzuilens en hoe het er toen allemaal uitzag. “Iedere broeder draagt zijn steentje bij om de kinderen kennis te laten maken met het cultureel erfgoed in hun eigen woonomgeving. Hoe mooi is het dat de kinderen later weer aan hun kinderen over de excursies en ons mooie dorp vertellen”, aldus Henny. Mooi om te zien is dat ook de ouders door de kinderen meegenomen worden en leren over de historie van Vleuten – Haarzuilens. Om nog wat meer te weet te komen over het verleden van ons dorp en de Broederschap is er een boek gemaakt over 550 jaar Broederschap. De Broederschap heeft door de eeuwen heen een prominente rol vervuld in ons dorp. Het boek geeft dan ook niet alleen inzicht in de geschiedenis van de Broederschap maar ook van Vleuten – Haarzuilens. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Broederschapshuisjes. Deze nemen al meer dan 550 jaar een prominente plaats in en veel mensen maken de associatie met de Historische Vereniging. 

De huisjes worden tegenwoordig inderdaad bewoond door de Historische Vereniging maar zijn oorspronkelijk gebouwd en nog steeds eigendom van de Broederschap. Wat veel mensen niet weten is dat er vroeger vier gezinnen in woonden en dat ze werden gebruikt als armenzorg. Het Broederschapsboek is een mooie cadeautip voor de aankomende feestdagen. Het boek is te koop voor € 10,00 bij de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens, bij boekhandel Kees in Vleuterweide-Terwijde-De Meern en bij DA Drogisterij & Parfumerie Martijn. Het Broederschapsbier was zo’n succes dat aan brouwerij Maximus werd gevraagd het een tweede keer te brouwen. De Broederschap zou de Broederschap niet zijn als de opbrengst niet opnieuw aan een goed doel zou worden geschonken. Ook nu is gekozen voor het Johannes Hospitium in Vleuten. Vrijdag 16 december overhandigde het bestuur van de Broederschap een cheque van € 1.250 aan de directeur van het Johannes Hospitium Lineke Berkelaar. “Het Johannes Hospitium is bezig het gebouw te verduurzamen en gaat de donatie gebruiken voor de aanschaf van een inductiekookplaat. ” aldus de directeur. Eveneens overhandigde de Broederschap “sta-op-stoelen” voor alle kamers om de gasten van het hospitium nog meer comfort te bieden. Wil je meer weten over de Broederschap neem dan eens een kijkje op de website, www.broederschapvleuten.nl of op de facebookpagina www.facebook.com/debroederschap.vleuten.