Studio Kars + Boom | Het Straatscherm - RAUM Utrecht
Studio Kars + Boom | Het Straatscherm - RAUM Utrecht Charlotte Visser

De nieuwe speelinstallatie Het Straatscherm op het Berlijnplein resultaat van een co-creatie met meer dan 200 kinderen.

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Studio Kars + Boom ontwikkelde voor RAUM een intuïtieve en inclusieve speelinstallatie, voor en met kinderen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Met deze bijzondere co-creatie dragen ze actief bij aan de ontwikkeling van hun eigen stad.  

Het was een unieke kans voor Kevin Kars en Cynthia Boom om samen met 200 kinderen, waaronder ook kinderen met een beperking, te mogen ontwerpen. Een droomproject, dat naadloos aansluit bij hun visie: ‘Let’s play and simplify stories. Together we bring them to life.’  

Alles waar Kars + Boom als studio voor staat - van spelen, ontdekken, verwonderen tot beleven - komt samen in de ontwikkeling van ‘Het Straatscherm’. De speelinstallatie legt op een speelse manier de verbinding tussen de verschillende omwonende gemeenschappen. In de toekomst wil Studio Kars + Boom nog meer van dit soort projecten doen voor verschillende doelgroepen. 

‘Het Straatscherm’ is voortgekomen uit een unieke co-creatie met 200 kinderen uit de wijk. Via school, omliggende organisaties en een algemene uitvraag konden kinderen maandelijks deelnemen aan interactieve workshops en gingen ze spelenderwijs aan de slag met opdrachten als ‘Hoe zou een dier een speeltuin benaderen?’ Bij een van de laatste workshops mochten de kinderen zelf een paneel maken voor in het scherm. 

Om de speelbeleving optimaal te ervaren en verbeelden is een mix van verschillende materialen en kleuren gebruikt. Zo worden meerdere zintuigen geprikkeld en gestimuleerd. 

‘Het Straatscherm’ wordt op 14 mei 2023 geopend bij RAUM met een feestelijke opening. Met naast de opening van het Straatscherm diverse feestelijke activiteiten zoals verkleden, dansen, voorlezen en workshops free runnen, poffertjes bakken en kindercocktails maken Deze opening is mede vormgegeven met de kinderen.   


Over Studio Kars + Boom 

Kevin Kars en Cynthia Boom vormen samen Studio Kars + Boom, een creatieve studio die illustratieve objecten, prints en installaties maakt om mee te spelen of om je over te verwonderen. Ze vinden hun inspiratie in landschappen, zowel landelijk als stedelijk.  

Ze zijn niet alleen zakelijk een creatief duo, maar ook privé. Ze vormen samen een gezin met twee kinderen en een hond. De manier waarop hun eigen kinderen spelen en omgaan met de wereld om hen heen inspireert hen elke dag. 

Kevin Kars voltooide de studie grafische vormgeving en illustratie aan de St. Joost School of Art and Design. Cynthia Boom vond haar liefde voor visuele ritmes bij het Amsterdam Fashion Institute. Met hun verschillende achtergronden, sterktes en interesses vullen ze elkaar perfect aan.  


Over RAUM 

RAUM laat op het Berlijnplein in Leidsche Rijn (Utrecht) zien hoe leuk het is als we de publieke ruimte net wat anders, creatiever en uitdagender inrichten. Iedereen is er altijd welkom om te spelen, te werken, elkaar te ontmoeten of om gewoon lekker buiten te zitten op een bijzondere plek.  

Door het jaar heen worden programma’s en evenementen georganiseerd. Dat gebeurt altijd samen met bewoners, kunstenaars, ontwerpers en organisaties. Bewoners voelen zich zo mede-eigenaar van hun plek in de stad, en ervaren dat ze zelf invloed hebben op de kwaliteit ervan. RAUM ontwikkelde hiervoor een unieke, eigen manier van creative placemaking 

Het openingsfeest van het Straatscherm is onderdeel van het programma WEKEA, waarbij het Berlijnplein zes weken lang wordt omgetoverd tot de grootste huiskamer van de stad.