Domkerk
Domkerk Provincie Utrecht

6,9 miljoen euro voor restauratie van 20 rijksmonumenten, ook voor de Dom, Inktpot en Voormalige gevangenis Wolvenplein

Nieuws

REGIO >  Om ervoor te zorgen dat rijksmonumenten toegankelijk en behouden blijven voor het publiek, draagt de provincie Utrecht 6,9 miljoen euro bij uit het fonds Erfgoedparels. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud en restauratie van 20 rijksmonumenten. Zo worden onder andere Het Refectiehuis Maria van Pallaes aan de Nieuwegracht in Utrecht en het park en de rozentuin van Landgoed Rhijnestein in Wijk bij Duurstede gerestaureerd.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik ben erg blij dat we dit jaar alle 20 projectaanvragen hebben kunnen honoreren uit het fonds Erfgoedparels. Ik vind het belangrijk dat de rijksmonumenten in goede staat blijven, dat ze worden behouden voor de toekomst en dat iedereen ervan kan genieten”.

Het geld uit het fonds Erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 20 gehonoreerde projecten: Buitenplaats Vechtoever (Stichtse Vecht), Polderhuis Jaarsveld (Lopik), Kasteel Rijnhuizen (Nieuwegein), Landgoed Oud Zandbergen (Zeist), park en rozentuin Rhijnestein (Wijk bij Duurstede), Hoofdhuis en Moestuinobjecten buitenplaats Vollenhoven (De Bilt), Koetshuis bij kasteel Nijenrode (Breukelen).

Uit de overige monumentcategorieën het Eemklooster (Amersfoort), Domtoren (Utrecht), Oude Stadhuis (Wijk bij Duurstede), Hervormde Kerk (Benschop), Refectiehuis Maria van Pallaes (Utrecht), Gevangenis Wolvenplein (Utrecht), De Tulpenburgh (Utrecht), De Inktpot (Utrecht), Domkerk (Utrecht), Bijbelschool de Wittenberg (Zeist), Kasteel Sterkenburg (Driebergen), en Mariënweerd (Amersfoort).

Domkerk, Utrecht

De Dom van Utrecht is een van de belangrijkste gotische monumenten in Nederland. Zij is tevens een van de vroegste voorbeelden van de gotiek in Nederland. De kerk werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De omvangrijke restauratie van de Domkerk is in 2017 gestart en betrof werkzaamheden aan de gevels en de restauratie van de tufstenen gebeeldhouwde kanthogels en waterlijsten. Om de restauratie af te ronden moeten nog werkzaamheden aan drie luchtbogen aan de noordzijde, de lage gevels aan de oostzijde en het herstel van het zandsteen van het zuidertransept plaatsvinden.

Provincie Utrecht Inktpot

Hoofdgebouw III (De Inktpot), Moreelsepark 3, Utrecht

Hoofdgebouw III (HBG III) is het grootste bakstenen gebouw in Nederland en is ontworpen door architect van Heukelom in opdracht van de Belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen (NS). Het is gebouwd tussen 1918-1921. Het is een sober gedetailleerd kantoorgebouw in eigentijdse baksteenbouw, opgezet volgens rationalistische principes - herkenbaar in de symmetrische gelijkmatig verdeelde plattegrond en de toepassing van zoveel mogelijk vensters, alsook in de nadruk op de constructie door het gebruik van steunberen, pilasters en bogen. Het bouwwerk kreeg een plaats naast twee oudere hoofdgebouwen van de spoorwegonderneming. Het wordt tegenwoordig gebruikt als hoofdkantoor van ProRail. Het restauratieplan richt zich op herstel van de buitenkant van het gebouw. De werkzaamheden worden gecombineerd met diverse verduurzamingsmaatregelen.


Wolvenplein - Provincie Utrecht

Voormalige gevangenis Wolvenplein, Utrecht?

Het cellencomplex met dienstwoningen, grotendeels gebouwd in 1851-’56 naar ontwerp van architect I. Warnsinck werd gebouwd op het aarden bolwerk Wolvenburg. De gevangenis op Wolvenburg heeft een centrale hal, van waaruit het toezicht plaatsvond op de drie vleugels waarin de gevangenen individueel in hun cel waren ondergebracht. Twee van de drie vleugels waren bestemd voor mannen, de derde vleugel kende cellen voor vrouwelijke gevangenen. Aan het eind van iedere vleugel bevonden zich de luchtkooien. Tot de sluiting in 2014 was het de oudste cellulaire gevangenis van Nederland die nog als penitentiaire inrichting in gebruik was. De werkzaamheden betreffen de casco-restauratie van het administratiegebouw en twee dienstwoningen. Tevens worden diverse duurzaamheidsmaatregelen getroffen.