Echt blij met betaald parkeren zijn de mensen niet.
Echt blij met betaald parkeren zijn de mensen niet.

Betaald parkeren, dan ook ontheffing

Belachelijk

Op de fiets

Door Roberto Cancian


VLEUTEN > Dat de gemeente Utrecht het voornemen heeft om het betaald parkeren in de hele stad in te voeren, is niet bij iedereen bekend. 


Het zorgt dan ook voor vertwijfelde blikken en wisselende reacties. Zo ook bij een ronde door Winkelhart Vleuten. ‘Laat ze dan maar ontheffing geven voor 65-plussers dan kan ik mijn auto nog gewoon voor de deur neerzetten,’ reageert de gepensioneerde Henk.

Hij zegt het met een lach waarbij hij uitstraalt zich er totaal niet druk om te maken. ‘Is het dan al zeker,’ vraagt hij dan toch nog voordat hij zijn weg vervolgt. ‘We gaan het wel zien,’ geeft hij vervolgens zelf als antwoord. Dan gaat het hoofd, vanwege het slechte weer, naar beneden om op die manier de regendruppels te ontlopen. 

Of het winkelend publiek het betaald parkeren kan ontlopen is echter de vraag. Dat er vanuit de gemeente plannen zijn om betaald parkeren in te voeren heeft enerzijds te maken met de openbare ruimte, waar auto’s veel ruimte innemen en anderzijds om mensen aan te moedigen minder gebruik te maken van de auto. Ofwel het autogebruik ontmoedigen. ‘

Bij Bakkerij Akkermans geven medewerksters Yvonne en Esther aan wel gehoord te hebben over het betaald parkeren, dat ook het dorp Vleuten gaat bereiken. ‘Aan de ene kant schandalig wanneer mensen hier alleen heen komen om hun boodschappen te halen of hun brood te kopen. Wel is het drukker geworden sinds de komst van de scholen hier aan het einde van de straat. Dan kan ik me wel weer voorstellen dat er iets moet gebeuren,’ geeft Yvonne aan. Al tien jaar is ze werkzaam bij de bakkerij. 

Esther is sinds vijftien maanden haar collega. ‘Ze kunnen het toch ook het eerste uur gratis doen wanneer je het autoverkeer wilt terugdringen,’ stelt ze. Dat het de zaak klanten zal kosten daar gaan beide dames niet van uit. ‘Nee, de vaste klanten blijven toch wel komen. Dat merk je ook wanneer op een dag als vandaag de marktkramen buiten staan. Daar komt toch ander publiek op af,’ zegt Yvonne. 

Eenmaal weer buiten vraagt een mevrouw wat ik de mensen vraag. ‘Ik kom hier niet uit de buurt maar uit Bilthoven. Dat gaan ze toch niet echt invoeren,’ zegt ze verbaasd. 

Vijftig meter verder komt Daniëlla net uit de Albert Heijn. Ze zet haar boodschappentassen neer om haar mening te geven.

‘Ik kom meestal op de fiets hierheen om mijn boodschappen te doen. Nu ben ik met de auto vanwege het slechte weer. Betaald parkeren zou ik echt belachelijk vinden. Ik snap dat ze mensen uit de binnenstad willen weren maar of die hier nu echt komen winkelen, dat vraag ik me af. Ik vind het vooral erg voor ouderen die afhankelijk zijn van de winkels hier vlak in de buurt. Met de hele situatie ben ik sowieso niet blij. In november vorig jaar heb ik daar ook een petitie voor getekend.'