Afbeelding
Owner

Nieuw historisch orgel voor de Pieterskerk

Nieuws

BREUKELEN > De Pieterskerk in Breukelen beschikt over een monumentaal Bätz orgel, in 1787 gebouwd door Gideon Thomas Bätz.

Bij de laatste restauratie is de stemming op historische gronden verlaagd naar 425 hertz. Omdat andere instrumenten gestemd zijn op 440 hertz was samenspelen moeilijk en soms onmogelijk. Daar is nu verandering in gekomen door de komst van een ander historisch instrument, een secretaireorgel, in 1826 gebouwd door Leonardus van den Brink (1761-1833), orgelmaker te Amsterdam.

De dispositie is:

Holpijp 8 b/d (hout)

Prestant 4 d (metaal)

Fluit 4 b/d (hout)

Octaaf 2 b/d (metaal)

Fluit 1 b (gedekt, hout)

Quint 1? d (open, metaal)

De Fluit 1 en de Quint 1? zijn bij een restauratie in 1958 door C.J. van der Peet toegevoegd. Met dit historische instrument is het mogelijk met andere instrumenten samen te spelen, met ensembles en kleinkoor. Het is mooi dat dit orgel voor Nederland bewaard is, want er was ook interesse uit Duitsland en Italië.

Dit initiatief is voorgefinancierd door de Stichting Vrienden van de Pieterskerk. Er is nog ongeveer EUR 2.500 nodig. Uw bijdrage kunt u storten op NL27RABO0324276389 t.n.v. Stichting vrienden van de Pieterskerk. De Stichting is een culturele ANBI. Voor iedere gedoneerde euro mag u EURO 1,25 van de belasting aftrekken.