Kortere registratie bij BKR na schuldsanering

Stichtse Vecht moet voorbeeld grote steden volgen

STICHTSE VECHT > De fractie van de PvdA pleit voor een verandering van de notering van mensen met schulden bij het BKR. En de gemeente kan daar een rol in spelen volgens de PvdA Stichtse Vecht.


Als je uit de schuldsanering komt sta je nog vijf jaar bij het Bureau Krediet Registratie in de boeken als een potentieel risico en dat heeft gevolgen bijvoorbeeld voor een hypotheek. De PvdA  in Stichtse Vecht wil die termijn nu terugbrengen naar zes maanden. 

‘De Partij van de Arbeid vindt het belangrijk dat mensen, na een succesvolle schuldsanering, met een schone lei kunnen beginnen en dat zij niet heel lang na afloop nog steeds met dit verleden worden geconfronteerd, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek of zelfs een mobiel telefoonabonnement,’ aldus commissielid André Kooij, die wijst op het advies van de schuldhulporganisatie NVVK om de termijnen te veranderen. 

Vorig jaar namen de vier grote steden met ook Utrecht al die stap en nu moet Stichtse Vecht volgen, zo wil de PvdA in vragen aan het college. 

‘Worden burgers in de gemeente Stichtse Vecht na afloop van een geslaagd gemeentelijk schuldhulptraject bij het BKR geregistreerd/genoteerd? Zo ja, voor welke periode na afloop van het geslaagde schuldhulptraject blijft deze notering gehandhaafd?' zo vraagt de fractie aan het college. 

Afhankelijk van de antwoorden overweegt de PvdA Stichtse Vecht een motie in te dienen om het advies van de NVVK en vier grootste Nederlandse gemeenten te volgen en de registratie te beperken tot zes maanden. 

‘Dit om onze burgers die na een zwaar traject uit de schulden zijn gekomen, een goede nieuwe start te geven,’ aldus commissielid André Kooij over de registratie bij het BKR. 

Het college moet nog antwoorden op de vragen en dat zal waarschijnlijk na het reces zijn later deze maand.