KlimaatGesprekken in fort Maarsseveen 2022.
KlimaatGesprekken in fort Maarsseveen 2022. Elke Rabe

Nieuwe reeks van KlimaatGesprekken

Handdruk

Opwarming

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > In januari gaat in het MEC de workshopreeks van start.


In zes sessies van twee uur ontdekken deelnemers hoe ze hun voetafdruk kunnen verkleinen en hun handafdruk - hun positieve impact - vergroten. 'De workshops geven inzicht in de keuzes die je bewust of onbewust dagelijks maakt en het effect daarvan op jouw en onze wereld. In gesprek leer je van elkaar en word je positief uitgedaagd om je klimaatimpact te verminderen. Niet omdat het moet, maar omdat je het zelf belangrijk vindt en doet wat bij jou past en wat jij kunt.' De opwarming van de Aarde is geen voorspelling meer, maar realiteit. Steeds meer mensen raken gealarmeerd en zoeken een manier om actief bij te dragen aan de beperking van verdere klimaatverandering. Ze worden nieuwsgierig naar praktische oplossingen, zoals lekkere recepten die gezond en klimaatvriendelijk zijn, repair-cafés, ruilwinkels, coöperaties, moestuinen of verpakkingsvrij boodschappen doen en ook naar grotere investeringen, zoals een warmtepomp. Het doel van de serie KlimaatGesprekken is om op een leuke en ongedwongen manier samen te ontdekken welke oplossingen bij jou passen en elkaar te inspireren vanuit hoop, humor en handelingsperspectief. 

Iedereen die wil, kan meedoen. De kosten zijn 45 euro, hiervoor krijg je een boek, werkboek en heel veel besparingstips en -ideeën in de workshops die onder andere gaan over wonen, voeding, reizen en consumeren. Al sinds 2016 richt KlimaatGesprekken zich op de rol van gedragsverandering en de persoonlijke dilemma's die je tegenkomt als je thuis of in je werk klimaatvriendelijke(re) keuzes wilt maken. In 2022 stond KlimaatGesprekken voor het derde jaar op rij in de Trouw Duurzame Top 100 (#17), als een van de honderd meest inspirerende duurzame burgerinitiatieven. In september ontving de stichting bovendien de Duurzame Dinsdag-prijs voor haar werk. Inmiddels volgden meer dan 1500 deelnemers in heel Nederland de workshopreeks. Binnenkort starten Elke Rabé en Martine Kruiswijk een nieuwe workshopreeks in het Milieu Educatief Centrum in Reigerskamp in Maarssenbroek. Martine Kruiswijk: 'Door het volgen van de serie heb ik echt stappen kunnen zetten en daar werd ik blij van. Soms maak ik me best zorgen over de toekomst van onze Aarde en onze kinderen en door zelf echt verschil te maken, voel ik minder onmacht. Des te meer reden om klimaatcoach te worden en dit door te geven.' Elke Rabé : 'Door gelijkgestemden te ontmoeten, werd mijn enthousiasme verder aangewakkerd en ben ik me nog meer gaan inzetten, onder andere als klimaatcoach.'

De reeks start donderdag 26 januari in de ochtend in het MEC, meer informatie en inschrijven kan via www.klimaatgesprekken.nl.