Start van het onderhoud. Foto: N. van den Berg
Start van het onderhoud. Foto: N. van den Berg N van den Berg

Groot onderhoud joodse begraafplaats Maarssen

MAARSSEN > Deze maand is het groot onderhoud van de landschapselementen van de Joodse Begraafplaats in Maarssen van start gegaan. 


Het is een samenwerking van Landschapsbeheer Vleuten-De Meern, de Historische Kring Maarssen, de Nederlands-IsraĆ«lietische Gemeente Utrecht en Stichtse Vecht. De omliggende eigenaren werken ook mee als er over hun grond gewerkt moet worden. De begraafplaats ligt buiten het dorp Maarssen in het oostelijke Veengebied ten noorden van De Machinekade en ten westen van het waterleidingkanaal. 

Zoals veel objecten als boerderijen, moestuinen of boomgaardjes, werden dergelijke objecten omzoomd door bomen en struiken om de wind te breken. Dit houtgewas werd gebruikelijk zo eens in de 10 jaar een keer afgezaagd om nutshout op te leveren (hakhoutbeheer), maar vooral om te voorkomen dat opgaande bomen omwaaien op de slappe veenbodem. 

Jarenlang is de kleine Utrechtse Joodse gemeenschap niet aan het onderhoud van de randbeplanting toegekomen en dat maakt dat er veel achterstallig werk is. In de komende drie jaar wordt dit achterstallige onderhoud weggewerkt. 

De zware randbeplanting wordt afgezaagd; de stronken daarvan zullen weer uitlopen. Het takhout wordt in takkenrillen weggewerkt. Goed voor vogels en kleine zoogdieren; de open gevallen plaatsen waar bomen gestorven zijn worden weer doorgeplant met streekeigen nieuwe bomen en een paar opgaande eiken worden in de kroon gesnoeid zodat ze weer in balans staan en minder gevoelig zijn voor wind.