Glas

De reguliere bespreking van de stand van de ambtelijke organisatie was typisch een geval van glas half vol of half leeg. D66 en VVD steunden de wethouder, die de opgaande lijn meende te ontdekken door betere cijfers over in- en uitstroom en het ziekteverzuim. De rest van de raad reageerde wat gereserveerder op de laatste ontwikkelingen, omdat nog steeds niet duidelijk is of een ambtenaar in Stichtse Vecht het nu echt naar de zin heeft. Het zal er om hangen en het verschilt erg per afdeling, zo merk ik wel in mijn contacten. Maar ik proef ook wel een iets positievere sfeer, al zal het nog heel lang duren, ook door de krappe arbeidsmarkt, dat alles weer naar behoren functioneert op het gemeentekantoor. Het is dan ook zeker raadzaam dat de politiek de vinger aan de pols houdt. Ja, laat de ambtenaar zijn werk doen met vertrouwen in de capaciteit en deskundigheid, maar het gaat wel om geld van inwoners. En soms zie ik ook broddelwerk langskomen en de kans is groot dat het nu met de mantel der liefde wordt bedekt om de ambtenaar te behouden. En vroeg of laat gaat het dan toch mis. 

Maar ik zie het glas ook wel half vol, ook omdat langzaam de precaire verhouding politiek en ambtelijk beter wordt, maar ieder in zijn rol - zoals het motto nu is - moet nog wel verder uitgewerkt. In een rapport, destijds in opdracht van burgemeester Witteman door de Universiteit van Amsterdam over integriteit in en door de organisatie, werd dat toen ook al pijnlijk duidelijk, maar dat onderzoek heeft nog een goed gevolg gekregen. 

Dan nog een vermakelijk schouwspel in de commissie: misschien moet aan D66 nog eens worden uitgelegd dat opzichtig uitdelen van veren aan de eigen wethouder niet heel geloofwaardig overkomt, zeker niet bij zo'n onderwerp.