Afbeelding
Owner

Stichtse Vecht heeft 39 miljoen euro nodig voor onderhoud verouderde scholen

Nieuws

STICHTSE VECHT > De rol van de gemeente is om bij onderwijshuisvesting te zorgen voor de investeringen in nieuwbouw. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. Om deze processen met elkaar af te stemmen is het binnenkort wettelijk verplicht om een Integraal Huisvestingsplan (IHP) op te stellen. In 2022 is de Gemeente Stichtse Vecht hiermee gestart. Bij de inventarisatie is gebleken dat door een verouderd scholenbestand er de komende jaren fors geïnvesteerd dient te worden. 

Dit is o.a. te verklaren doordat een deel van de Stichtse Vecht in de jaren 70 en 80 is bijgebouwd en daarmee ook het scholenbestand uit die tijd dateert. RaadsInformatieBrief | 26 januari 2023 4 Dit betekent dat de gemeente aan de lat staat voor een grote vervangingsopgave, met minimaal 1 school en 0,5 gymzaal per jaar voor de komende 20 jaar. Op basis van een eerste inschatting zal, naast de lopende projecten, tot 2030 circa 39,0 miljoen aan investeringsruimte nodig zijn. Met de schoolbesturen moet op basis van een scenarioanalyse nog een keuze gemaakt worden welke projecten als eerste aan de beurt komen. 

De beoogde projecten zullen jaarlijks bij de begrotingsronde aangevraagd worden. Bij de komende kadernota (2024/2027) worden de ambities als voorbereidingskrediet ingebracht. In het te ontwikkelen Integraal Huisvestingsplan wordt de opgave nader gekwantificeerd met de schoolbesturen en wordt daarmee ook de doorkijk gemaakt voor periode na 2027.