Vertegenwoordigers van wijken en kernen samen met de gemeente.
Vertegenwoordigers van wijken en kernen samen met de gemeente.

Samenwerking bewonersgroepen en gemeente verder uitgebouwd

Nieuws

STICHTSE VECHT > Een indrukwekkend gezicht, de lange tafel in het gemeentekantoor in Maarssen vol met overeenkomsten tussen bewonersgroepen en de gemeente.

In totaal werden door de vertegenwoordigers van 28 bewonersgroepen in Stichtse Vecht de handtekening gezet, naast de handtekening van wethouder Karin van Vliet met de portefeuille Gebiedsgericht Werken. Slechts een handvol wijkcommissies heeft zich niet aangemeld voor de nieuwe samenwerking. De gemeente gaat nu kijken hoe het verder moet met de afhakers uit een bepaalde kern of gebied. En daarmee gaat er een nieuwe fase in in de samenwerking tussen bewonersgroepen en de gemeente met een andere financiering en mogelijkheden tot samenwerking in de komende jaren. De nieuwe opzet ging niet zonder slag of stoot met een eerder voorstel in de vorige collegeperiode dat na kritiek flink werd aangepast. Ook op een grote bewonersavond onlangs waren er nog veel op- en aanmerkingen en daar is goed naar geluisterd door de gebiedsregisseurs, zo bleek uit het nieuwe concept. De mogelijkheden, de flexibiliteit en het budget bij de verschillende blokken werd vergroot. Bewonersgroepen hadden de keuze uit een aantal mogelijkheden, variërend van meedenken over de openbare ruimte en onderhoud, alleen wijkfeesten en sociale cohesie tot meepraten over de toekomst van een gebied of wijk, ook op langere termijn. Voorwaarde is wel dat er iets is van draagvlak en participatie van inwoners. Van de kant van de gemeente gaat de organisatie rond het gebiedsgericht werken ook op de schop met vaste aanspreekpunten per onderdeel van gekozen activiteiten van de bewonersgroepen. 

De waardering en wil tot samenwerking is groot, zo onderstreepte wethouder Karin van Vliet nog eens bij aanvang van de ceremonie: ‘De inwoners zijn immers de oren en ogen van ons als college en de gemeente. En dat is belangrijk. Ook kunnen de bewonersgroepen een belangrijke rol vervullen met de sociale cohesie in een wijk of kern. Elkaar ontmoeten is zo belangrijk en daar hebben we ook de bewonersgroepen hard bij nodig,’ aldus de wethouder voor het zetten van de laatste handtekeningen. Bij de start was er optimisme over de nieuwe fase, maar de lichte twijfel is wel of de gemeente, gezien de ambtelijke capaciteit en prioritering, het allemaal waar kan maken, zeker als het gaat om tijdig en goed overleg met de bewonersgroepen. Na de korte formele handeling was er een buffet en konden de vele bewonersgroepen ook kennismaken met elkaar en ervaringen uitwisselen. Voor veel vertegenwoordigers van de bewonersgroepen was het ook een uitgelezen kans om even met wethouder Van Vliet kennis te maken, vaak ook gevolgd door de uitnodiging om eens langs te komen voor een gesprek over de wijk of kern.