De flessenhals in de ochtendspits als veel verkeer het dorp uit wil.
De flessenhals in de ochtendspits als veel verkeer het dorp uit wil.

Plesmanlaan knelpunt bij woningbouw in Maarssen-Dorp

Nieuws

MAARSSEN > Er moet nog heel wat water door de Vecht stromen voor de eerste paal de grond in gaat voor de nieuwe wijk Zogwetering.

Dat bleek ook op de drukbezochte informatiemarkt over de nieuwe wijk aan het einde van de Diependaalsedijk en het begin van het Zandpad naar Breukelen. Ruim 100 belangstellenden kwamen naar het gemeentekantoor in Maarssen om zich op de hoogte te stellen van de laatste stand van zaken. Per onderwerp was er een kleine informatiestand met ambtenaren voor uitleg en toelichting. Zo was er informatie over het stedenbouwkundig plan, de woningbouw, verkeer, duurzaamheid, sociale verbinding en cultuurhistorie. De nieuwe woonwijk komt op dezelfde locatie als de rioolwaterzuivering die sinds 2019 is afgesloten. Verder krijgt het gemeentelijke afvalscheidingsstation een nieuwe locatie, dus die ruimte gaat de gemeente ook benutten. Mogelijk betrekken ze nog een particulier perceel aan de Machinekade bij dit project. Een oppas voor de kinderen was niet nodig, de scouts van de Jan Campertgroep waren aanwezig om hen te leren hoe ze verschillende knopen kunnen leggen. Hun clubhuis De Woelwam staat in het plangebied en blijft ook op die locatie, misschien wel met een nieuw gebouw. Ook de bunker, inmiddels beschermd, blijft staan. Er is nog veel niet duidelijk en besloten rond het woningbouwplan. Dat moet de komende jaren nog worden ingevuld. De buurt is bang voor te veel woningen met ook sociale huur en er zijn grote zorgen over de afwikkeling van het verkeer als er nieuwe woningen bijkomen. Inmiddels lijkt het erop dat het aantal woningen in de nieuwe wijk langzaam zakt richting de honderd huizen met een mix volgens de actuele woonvisie. Een van de grote knelpunten, die nog niet is opgelost, is het verkeer. En de Plesmanlaan dwars door het dorp speelt daarbij een belangrijke rol. Vooral in de ochtendspits is het even dringen met de rotonde bij Merenhoef en de Huis ten Boschstraat als flessenhals voor het verkeer dat Maarssen-Dorp uit wil richting Straatweg en de Zuilense Ring. De huidige opvatting van de verkeersdeskundigen is dat het verkeer van de nieuwe wijk er wel bij kan zonder dat het grote gevolgen heeft voor de doorstroming, maar er mankeert wel wat aan de inrichting van de weg, waar je maar 30 km per uur mag. 

En er staan nog veel meer woningenbouwplannen op stapel in het dorp, die ook zorgen voor extra verkeer op de Plesmanlaan, zoals de Daalse Hoek, Kuyperstraat en Troelstrastraat. Dat gaat zo maar om 200 woningen met vooral sociale huur. De komende jaren gaat de verkeerssituatie bepalen hoeveel, hoe snel en waar er nog gebouwd kan worden in het dorp. Volgens betrouwbare bronnen rond Goudestein zal het flink puzzelen worden voor dit college en ook in de volgende raadsperiode.