Afbeelding

Kasteel Loenersloot zoekt vrijwilligers: gidsen voor het kasteel en het park

Vrije tijd

LOENERSLOOT > Wil je een bijdrage leveren aan het behoud van cultuurerfgoed en lijkt het je leuk om te werken in of rond een kasteel? Van 1 april tot 1 november worden er op vrijdag en zaterdag door vrijwilligers rondleidingen gegeven in het kasteel. Een keer per maand op een zaterdag geven vrijwilligers een rondleiding door het park. Kasteel Loenersloot zoekt nieuwe collega vrijwilligers voor zowel de rondleidingen in het kasteel als in het park.

Gemiddeld geeft een gids twee keer per maand een rondleiding maar de frequentie is uiteraard bespreekbaar.

Ieder jaar worden er naast de rondleidingen, ook een aantal evenementen georganiseerd zoals de Dag van het Kasteel, lezingen en concerten. Ook daarbij is hulp van de gidsen nodig.

Kasteel Loenersloot wordt in 1258 voor het eerst genoemd. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis met verschillende bewoners. Zowel de buitenkant als de binnenkant van het kasteel is zeer de moeite waard. De familie Martini Buys is zo’n 200 jaar eigenaar van het kasteel geweest. Binnen is een laat 18e -eeuwse inrichting te zien waaronder bijzonder geschilderde behangsels. De laatste bewoonster, Magdalena (Madzy) Ferdinanda Maria Martini Buys heeft in 1995 het kasteel verlaten. Dankzij haar is de bijzondere sfeer van het kasteel behouden gebleven, het lijkt alsof er gisteren nog iemand woonde.

Het kasteelpark is vermoedelijk rond 1797 aangelegd door landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Kronkelende waterpartijen, beslotenheid en kunstmatige heuveltjes kenmerken zijn stijl. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen charme. Sneeuwklokjes zijn de voorbode van de lente. Daarna volgen andere stinzenplanten. Na de narcissen komen de bomen snel in blad. In mei is het park een zee van fluitenkruid. Veel vogels vinden een broedplaats in het park en er komen maar liefst zeven soorten vleermuizen voor.

Wat verwachten we van een gids? Cultuur-historische kennis is geen vereiste. Voordat je alleen bezoekers rondleidt, word je ingewerkt door collega gidsen. Op die manier doe je ervaring en kennis op waardoor je uiteindelijk zelfstandig kunt gidsen. Stichting Utrechts Landschap beheert het kasteel en organiseert lezingen en cursussen waar je gebruik van kan maken zoals bijvoorbeeld een cursus excursietechnieken.

Je bent altijd met twee gidsen tegelijk in het kasteel of park aanwezig. Informatie uitwisselen met andere gidsen is van grote waarde. Per rondleiding zijn er maximaal 20 bezoekers, 10 per gids.

Uiteraard is er altijd ruimte voor gezelligheid en er is een grote betrokkenheid onder de gidsen. Door het jaar heen zijn er meerdere gezellige bijeenkomsten zoals een excursie aan het begin van het seizoen en een kerstlunch in het kasteel.

Ben je geïnteresseerd? Stuur een mail naar de commissie van het kasteel en we nodigen je uit voor een kennismaking. commissiekasteelloenersloot@gmail.com

Bellen voor meer informatie kan altijd:

Rien: 030-6041885

Linda: 06-24273874

Afbeelding