Het USKO o.l.v. Stijn Berkouwer.
Het USKO o.l.v. Stijn Berkouwer.

USKO brengt Bach’s Matthaus Passion naar Maarssen.

Vrije tijd

MAARSSEN > Op 31 maart 2023 zal het eerstvolgende concert van de Vrienden van de H.Hart Kerk Maarssen georganiseerd worden. Het USKO o.l.v. Stijn Berkouwer zal dan de “Matthäus-Passion” van Johann Sebastian Bach uitvoeren.

De Matthäus-Passion is zonder twijfel een van de hoogtepunten uit de klassieke muziek. Dit monumentale werk vertelt het verhaal van de laatste dagen van Christus volgens het evangelie van Matteüs. De evangelietekst wordt afgewisseld met traditionele kerkliederen, omvangrijke koorwerken en ontroerende aria’s, waarin gereflecteerd wordt op de lijdensweg. Bach maakt hierbij gebruik van twee koren, twee orkesten en een kinderkoor, wat het monumentale karakter van de Matthäus-Passion nog meer onderstreept.

Na Bachs dood raakten de meeste van zijn werken in de vergetelheid, zo ook de Matthäus-Passion. In 1829 voerde de twintigjarige Felix Mendelssohn het stuk opnieuw uit en luidde daarmee de zogenaamde Bach-renaissance in. Sindsdien is er een grote passietraditie ontstaan, met alleen al in Nederland jaarlijks honderden uitvoeringen.

Het USKO voert sinds zijn oprichting in 1945 elk jaar cyclusgewijs de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion en de Hohe Messe uit. Deze traditie werd geïntroduceerd door de oprichter en Bach-liefhebber Hans Brandt Buys en vormt het hart van het USKO-jaar.

Wilt u meer weten over de Matthäus-Passion? Dan is er om 18.45 uur een inleiding, voorafgaand aan het concert.

Solisten: João Silva (Christus), Scott Robert Shaw (Evangelist), Dana Koppes (Sopraan), Nathalie Mees (Alt), Edmond Chun (Tenor), Moritz Kellner (Bas), Thijs van Dijk (Viola da gamba).

Kerk open 18.30 uur; Inleiding 18.45 uur, aanvang concert 19.30 uur.

Kaarten regulier € 18,- en gereduceerd € 10,- Verkoop ’s avonds aan de kassa of via de website van het USKO.