Theo Vogelzang (Stichting Groene Hart) stelt vragen aan het forum met o.a. Gedeputeerden Anne Koning (PvdA) en Jeannette Baljeu (VVD).
Theo Vogelzang (Stichting Groene Hart) stelt vragen aan het forum met o.a. Gedeputeerden Anne Koning (PvdA) en Jeannette Baljeu (VVD).

Veel zorgen over bodemdaling in Groene Hart debat

REGIO >  "Het Groene Hart wordt bedreigd door bodemdaling en zeespiegelstijging; als we niets doen moeten we straks verhuizen naar Duitsland of Scandinavië!” Met deze waarschuwing zette klimaatgoeroe professor Jan Rotmans de toon voor het Groene Hart debat op 3 maart, in de goed gevulde raadzaal van het Huis van de Stad Gouda. Er was veel belangstelling voor deze actuele problemen. Er is een samenhangend plan nodig voor de komende tien jaar om de problemen van klimaat en energie te lijf te gaan. Het betoog van wethouder Michiel Klijmij van Gouda sloot hier naadloos op aan; het is niet verantwoord om op slappe bodem in de polder te bouwen. De derde spreker prof. Peter Boelhouwer pleitte voor aangepast en landschappelijk bouwen in het Groene Hart, bijvoorbeeld met drijvende waterwoningen. Na deze inleidingen kregen de lijsttrekkers het woord, waaronder twee Gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland. Ook de Boer Burger Beweging deed mee aan het debat. Vrijwel alle sprekers waren het over een punt eens: de provincies moeten beter samenwerken en een lange termijn plan maken voor het behoud van het Groene Hart om een kans van slagen te hebben.

Afbeelding