Afbeelding
HKB

De echo van de zaak Goudstikker, lezing bij Historische Kring Breukelen

Vrije tijd

BREUKELEN > Op woensdag 29 maart 2023 zal in het parochiehuis van de Johannes de Doper in Breukelen, Herenstraat 15, de Algemene Leden Vergadering van de Historische Kring Breukelen plaatsvinden.

De inloop is vanaf 19.00 uur. De vergadering begint om 19.30 uur.

Na de vergadering is er een koffie-theepauze, met vervolgens om 20.45 uur een lezing door de heer Pol Schevernels (Art Fund Nyenrode) over de kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die voor de tweede wereldoorlog op Nijenrode woonde.

De echo van de zaak Goudstikker klinkt tot op de dag van vandaag na. In de media wordt regelmatig melding gemaakt van restitutie van nieuw ontdekte roofkunst uit de imposante collectie Goudstikker. Maar al zijn bezittingen werden direct bij het begin van de tweede wereldoorlog verworven via geraffineerde ‘roof door koop’ constructies. Pol Schevernels is sinds 2012 door zijn rol bij Art Fund Nyenrode gegrepen door de zaak Goudstikker. Bij zijn research en interviews voor de Goudstikker biografie doken veel onbekende en te corrigeren voorvallen en feiten op.

Die wil hij graag met iedereen delen.

Leden: vrije toegang. Belangstellenden: € 5,00. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 maart 2023 via: evenementen@historischekringbreukelen.nl.

Hierbij de foto bij de kennismaking van de beide hoofdrolspelers uit de Goudstikker biografie van Pol Schevernels; rechts Jacques Goudstikker en tweede van links Dési von Halban Kurz. Genomen op 17 juni 1937 op Nyenrode bij het weldadigheidsfeest ‘Weenen aan de Vecht’ waar Willem Mengelberg (links) met zijn Concertgebouworkest optrad. Naast Goudstikker zit actrice Charlotte Köhler die nauw bevriend raakte met haar buurvrouw.