Aambeeld

Het is toch lastig manoeuvreren als wethouder en raadslid in Stichtse Vecht. Je wilt opkomen voor de belangen van de inwoners en de beloftes uit de verkiezingsprogramma's uitvoeren. Nu zit je al met compromissen in het college en de coalitie en is het geven en nemen. En dan komt er ook nog eens de immense druk bij uit de regio. Op tal van beleidsterreinen zorgen landelijk en provinciaal beleid voor allerlei inperkingen van de eigen vrijheid. Je zit als lokale politiek eigenlijk de hele tijd tussen hamer en aambeeld en leg dat maar eens goed uit aan de inwoner, die last heeft van sluipverkeer of geen woning kan vinden. Lastig is nog zacht uitgedrukt, het is soms niet uit te leggen en dat leidt begrijpelijk tot frustratie bij kiezer en gekozenen. Het is dan ook verleidelijk om stoere taal uit te slaan in de raad, maar als iets niet haalbaar is kun je dat maar beter gewoon eerlijk zeggen. Je kunt als Stichtse Vecht niet het dorpje van Asterix naspelen, hoe graag je dat ook zou willen. Er is geen toverdrank. Het is wel de eerlijke boodschap aan de inwoner. 

Kies je veldslag zorgvuldig en probeer het maximale eruit te halen, dat zou mijn advies zijn. Dat vereist diplomatie en tactisch inzicht van bestuurders. En ja, dat is soms ook netjes buigen richting Utrecht en Amsterdam. Of het nu gaat om wonen, verkeer, jeugdzorg, hoogspanningsstations of parkeren, de zeggenschap van een gemeente is rap aan het verdwijnen. De regio neemt over en dat zal de komende jaren nog wel toenemen. Wen er maar aan, maar leuk is het niet en ik snap dat het vele raadswerk niet altijd iets oplevert wat gewenst zou zijn. 

En wat is nu de stip op de horizon van Stichtse Vecht? Lastig om te voorspellen, maar zou Ap Reinders de laatste burgemeester van Stichtse Vecht zijn?