Afbeelding

SBM Advocaten adviseert over: Wie is vader of moeder van een kind?

Ondernemend

Er zijn verschillende mogelijkheden om vader of moeder van een kind te zijn of te worden. Een juridische moeder van een kind is de moeder uit wie het kind is geboren. Deze moeder heeft ook automatisch het ouderlijk gezag over dit kind. Is deze moeder getrouwd met een man ten tijde van de geboorte van het kind, dan is deze man automatisch de juridische vader van het kind en heeft hij gezamenlijk met de moeder het ouderlijk gezag over dit kind. Als de moeder niet gehuwd is met de vader van het kind, dan kan de vader het kind wel erkennen en ook gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen over het kind. 

Het erkennen gebeurt bij de gemeente en daar is de toestemming van de moeder (en als het kind ouder is dan 12 jaar ook de toestemming van het kind) voor nodig. Eerst door erkenning van het kind wordt de man juridisch ouder van het kind. Mocht moeder geen toestemming verlenen dan kan hij vervangende toestemming aan de rechter vragen. Deze vervangende toestemming wordt verleend, tenzij dit de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind schaadt of een evenwichtige sociaalpsychologische en emotionele ontwikkeling van het kind in het gedrang komt. De omgekeerde situatie doet zich ook voor. 

De biologische vader ontkent zijn vaderschap en wil het kind niet erkennen. De moeder of het kind kan de rechter in dat geval om gerechtelijke vaststelling van het vaderschap verzoeken. Het kind kan dit enkel via een bijzonder curator, nu een kind niet als zelfstandige procespartij op kan treden. Als de rechter het vaderschap heeft vastgesteld, dan is de biologische vader ook juridisch vader geworden met alle rechten en verplichtingen van dien. Zo erven juridisch ouder en kind bijvoorbeeld van elkaar.

Een kind kan ook twee juridische moeders hebben. Indien een vrouw op het moment dat uit haar een kind geboren wordt is gehuwd met een vrouw, dan is deze vrouw ook de juridische moeder van het kind als aan de volgende voorwaarde is voldaan: bij de geboorteaangifte een verklaring wordt overlegd van de Stichting Donorgegevens dat: A. het kind is verwekt door kunstmatige donorbevruchting in de zin van artikel 1(c)(1) van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting, en B daarbij gebruik is gemaakt van zaad van een aan de moeders onbekende donor.

Een kind kan ook twee juridische vaders hebben. Dit kan enkel indien het kind geadopteerd wordt. Immers een kind kan slechts twee juridische ouders hebben en heeft vanaf de geboorte in ieder geval één juridische moeder. Door adoptie wordt deze juridische band tussen moeder en kind doorgesneden en staat de weg open voor twee juridische vaders. Adoptie loopt via de rechter en kan enkel als de twee mannen minstens drie jaar samenwonen en dat aan kunnen tonen met een samenlevingsovereenkomst. Na de adoptie hebben de vaders ook gezamenlijk het ouderlijk gezag over het kind. 

Soms doet de situatie zich voor dat een kind één juridische ouder heeft, bijvoorbeeld als gevolg van erkenning of een geboorte tijdens een huwelijk, maar komt een van de partijen er op enig moment achter dat de vader niet de biologische vader is. Het is dan mogelijk om het ouderschap te ontkennen (in geval van huwelijk) of te vernietigen (in geval van erkenning). Hiervoor zijn aparte procedures waar zowel kind, vader of moeder de verzoeker kunnen zijn. 

Heeft u vragen over het juridisch ouderschap neemt u dan contact op met ons kantoor; wij helpen u graag. 

Wilt u meer informatie ontvangen over dit onderwerp, dan zijn wij u graag van dienst!

SBM Advocaten I Middenburcht 136 I 3452 MR Vleuten (Utrecht)
T: 030-7555383 I E: leidscherijn@sbmadvocaten.nl I W: www.sbmadvocaten.nl

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws