Afbeelding

Metaal Kathedraal Nieuwe podcast over de bijzondere geschiedenis van een voormalige Utrechtse kerk

Lezersnieuws

DE MEERN > Vanaf 10 april neemt de podcast ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’ je in drie audioverhalen mee terug in de tijd

Aan de rand van Utrecht ligt Metaal Kathedraal. Sinds 2010 een culturele en ecologische broedplaats, maar ooit was dit historische pand een katholieke kerk, een zijspan-fabriek en een metaalfabriek. Het gebouw zag haar gebruikers veranderden van arme gelovigen tot joodse onderduikers en van bedrijvige wederopbouwers tot hedendaagse klimaatactivisten. Je hoort hun verhalen vanaf 10 april 2020 in de nieuwe podcast: ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’.

Het historische pand roept bij het betreden direct vragen op. Wat voor plek is dit en wat is hier allemaal gebeurd? Wie heeft hier gewerkt en gewoond? In het eerste seizoen van de podcastserie ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’ hoor je de bijzondere verhalen van oud-bezoekers en oud-gebruikers van deze plek. Vanaf 10 april is het eerste seizoen van de podcast, bestaande uit drie afleveringen, te beluisteren via o.a. Spotify, iTunes, Anchor en Stitcher.

Tweede Wereldoorlog

Je hoort onder andere het verhaal van de 87-jarige Annie Barten. In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 - dit jaar 80 jaar geleden - vallen Duitse troepen Nederland binnen. Bommenwerpers razen over Utrecht heen. De Tweede Wereldoorlog is losgebarsten. Toch moet de toen 7-jarige Annie deze ochtend naar de kerk: pastoor Boelens wordt vandaag begraven en zij moet de linten van de kist dragen. Als de dienst net is begonnen klinkt er een oorverdovende knal. Gips valt van de muren en iedereen kijkt elkaar angstig aan. Worden ze gebombardeerd? De kerk moet direct evacueren en de kinderen moeten als eerste naar buiten. Zodoende moet Annie zonder haar moeder naar huis lopen. En dat is minstens een half uur. Halverwege blijft ze bij een vriendinnetje wachten op haar moeder. Ze wacht vijf minuten, tien minuten, dan een half uur, maar de straat blijft leeg…

Over de makers & financiering De podcast is gemaakt door journalist, documentaire- & radiomaker Babette Rijkhoff (onder andere werkzaam voor AD, VPRO & NTR) en documentairemaker Veerle van Dieren. Het eerste seizoen van de podcast is mogelijk gemaakt door het KFHein fonds, het Fentener van Vlissingen fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ze willen graag meer afleveringen en seizoenen toevoegen aan de podcast. Daarvoor zijn ze op zoek naar mensen die hun willen ondersteunen. Dit kan gedaan worden met een eenmalige donatie of maandelijkse donatie via petje.af/metaalkathedraal. Kijk voor meer informatie op metaalkathedraal.nl/podcast.

Over Metaal Kathedraal

De voormalige katholieke kerk annex fabriek is sinds 2010 een culturele instelling, evenementenlocatie & kennisinstituut. Dé werkplaats voor ecologie vanuit kunst, wetenschap en de kracht, kennis en kunde van de natuur. 

Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws