Afbeelding

Dubbel feest voor Utrechtse worstelclub De Halter: op 99e verjaardag starten de jeugdtrainingen weer

Sport

UTRECHT > “Eigenlijk zijn we er niet echt mee bezig geweest. Want de laatste weken staan vooral in het teken van plannen maken om de jeugd weer te kunnen laten trainen.” 

Toch is vandaag – 1 mei - voor De Halter om meer redenen een bijzondere dag. Want precies 99 jaar geleden richtten Henk en Janus Hooft en Rinus Rietveld UKV De Halter op. Hans Galesloot, al jaren actief bestuurslid en zelf oud-worstelaar vertelt. “Er werd toen ook nog aan gewichtheffen gedaan. Sindsdien heeft de club zich ontwikkeld als een worstelvereniging met veel innovatiekracht, die bovendien snel kan inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Naast worstelen bieden we ook buurtsportactiviteiten aan, zoals fitness voor ouderen en basketbal.” En hoewel er dit jaar geen slingers hangen in het clubgebouw, hoopt de vereniging dit gemis volgend jaar goed te maken. “Dan bestaan we 100 jaar, dat is natuurlijk reden voor groot feest”.  

Net als bij alle sportclubs in Nederland waren bestuursleden en trainers de afgelopen week druk in de weer met het maken van plannen om de trainingen weer mondjesmaat te gaan oppakken. De Halter heeft het geluk dat ze een mooi buitenterrein achter het clubgebouw heeft liggen. “Overdag is dit in gebruik voor de kinderopvang en de BSO van onze partner Kind&Co, maar daarna kan het prima dienst doen als sportveld.” Gelukkig vond ook de gemeente Utrecht dit een goed idee en kunnen de kinderen vanaf vandaag de mat weer op. ”Daar ben ik heel blij om, want kinderen moeten bewegen. Dat is essentieel voor hun ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal. Juist in deze tijd, waarin ze afstand moeten houden van leeftijdsgenoten en de muren vaak op ze afkomen.”

De Halter telt inmiddels meer dan 100 jeugdleden. Waar deze groepen normaalgesproken op alle doordeweekse dagen les krijgen, zal dat voorlopig alleen op op doordeweekse avonden zijn. Het zal volgens Galesloot dan ook een behoorlijke uitdaging worden iedereen te bedienen. En ook de trainingsvorm zal anders zijn dan iedereen gewend is; de oudere jeugd moet immers anderhalve meter afstand houden. Partijtjes worstelen kan dan niet. Het zal met name draaien om kracht en conditie, volgens Galesloot. “En sommige technieken kunnen ook individueel worden getraind. Het is passen en meten, maar het gaat lukken. We moeten creatief zijn”.

De Halter heeft een aantal toptalenten die dit jaar EK’s en WK’s aan zich voorbij zagen gaan. Om volgend jaar te kunnen deelnemen, is het voor deze jongens en meiden extra belangrijk om hun conditie en vaardigheden op peil te houden. Een aantal van hen trainde de afgelopen periode dan ook fanatiek door, thuis, op geïmproviseerde worstelmatten, met broertjes en zusjes. Maar tegen iemand worstelen van je eigen gewicht en niveau is natuurlijk veel leuker. Galesloot: “Daarom zijn we erg blij met deze versoepeling. En hopelijk kan volgend jaar ons eigen 50e Easter Wrestling Tournament, waar elk jaar honderden jongens en meiden uit de hele wereld aan deelnemen, weer gewoon doorgaan. Daar kijken we erg naar uit”.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws