Afbeelding

Waterschap en gemeente werken samen in waterprojecten

Gemeente

Het waterschap gaat de gemeente Stichtse Vecht helpen om twee waterprojecten op touw te zetten. De twee klimaatadaptieve projecten bestaan uit het creëren van een ecologische oever in Valkenkamp en het op touw zetten van een bewustwordingscampagne omtrent regenwater. Om deze projecten tot een goed einde te brengen, krijgt de Stichtse Vecht maar liefst € 44.000,- van het waterschap.

Overeenkomst getekend
Deze financiering heeft de Stichtse Vecht te danken aan de impulsregeling klimaatadaptatie. Zowel de bewustwordingscampagne als de aanleg van de natuurlijke oever moeten in 2020 worden uitgevoerd. Donderdag 31 oktober tekenden wethouder Linda van Dort en Hoogheemraad Bernard de Jong de samenwerkingsovereenkomst.

De financiering is daar en de plannen zijn groots, maar wat gaan de projecten De Stichtse Vecht nu eigenlijk opleveren?

Natuurvriendelijke oevers
Een natuurvriendelijke oever biedt een geleidelijke overgang in bijvoorbeeld een vijver. Deze aanleg moet zowel het leven van dieren als planten in het water bevorderen, waardoor de biodiversiteit de kans krijgt zich te ontpoppen. Hierdoor krijgen verscheidene waterplanten de kans om te groeien en op hun beurt zuiveren zij het water. Dit komt de waterkwaliteit en de visstand ten goede. Nadelen hebben de ecologische oevers eigenlijk niet, behalve dan dat ze wat meer ruimte in beslag nemen. Het resultaat is een oppepper voor de natuur.

Bewustwordingscampagne
De meeste Nederlanders zijn zich zeer bewust van hun uitgaven. Zo doen zij er alles aan om op hun energie, stookkosten, autoverzekering en zorgverzekering te besparen. Hoe zit het echter met het zuinig omgaan met (regen)water? Waterschap lijkt van mening te zijn dat er hier nog veel terrein te winnen valt. Vandaar dat er ook in de Stichtse Vecht een bewustwordingscampagne wordt georganiseerd met als thema: 'waar gaat het regenwater naartoe?'.

Regenwater opvangen
In Nederland hebben we niet zo vaak een tekort aan regenwater. Sterker nog, in sommige perioden kan het water voor behoorlijk wat overlast zorgen. Vooral in de stedelijke gebieden. Zonde, want door regenwater op te vangen kan men behoorlijk wat op water en geld besparen. Regenwater kan onder andere opgevangen worden met behulp van een regenton of een regenwaterschutting. Met dit water kunnen planten in drogere perioden bewaterd worden. Ook het aanleggen van een blauw-groendak kan veel voordelen met zich meebrengen. Zo wordt op zo’n dak regenwater opgeslagen dat vervolgens weer kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Tegelijkertijd houdt het zomers de warmte buiten de deur en het vermindert de kans op wateroverlast. Met behulp van zo'n dak wordt het energielabel van een huis bovendien meteen een stuk beter!

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws