Natuurspeeltuin in Kasteeltuin Nijevelt
Natuurspeeltuin in Kasteeltuin Nijevelt Anne de Klerk

Kasteeltuin Nijevelt verbindt Veldhuizen

Nieuws

DE MEERN > Midden in de wijk Veldhuizen in Vleuten-De Meern ligt de ruïne van Kasteel Nijevelt.

De gemeente is samen met buurtbewoners, kinderen en Utrecht Natuurlijk bezig deze plek in ere te herstellen. Gezamenlijk maken zij van het park Kasteeltuin Nijevelt een heerlijke plek om te ontmoeten, te tuinieren en te spelen.

De eilandjes en het informatiebord herinneren aan het kasteel dat er ooit stond. Er waren grachten en er werd voedsel geproduceerd voor de bewoners. Nu wordt er hard gewerkt om die oude structuren weer zichtbaar te maken. In 2019 is een ontwerp voor de herinrichting gemaakt in overleg met buurtbewoners. Zo komt er weer een boomgaard met verschillende appel-, peren- en pruimenbomen, verlegt de gemeente het doorgaande pad en wordt het huidige hekwerk verwijderd. Daarnaast legt de gemeente een hondentoilet en speelweide aan. Inmiddels is de speeltuin in Kasteeltuin Nijevelt helemaal vernieuwd en vormt deze een levendige ontmoetingsplek voor kinderen en ouders, natuurlijk met gepaste afstand. In plaats van een vervallen speelhuisje is er nu een prachtige natuurspeeltuin voor jong en oud. Zo is er een mandschommel, zijn er grote boomstammen om op te klimmen, een glijbaan en een waterpomp. Nieuwe favoriet is ook het calisthenics-klimrek waar kinderen kunnen spelen en volwassenen kunnen sporten. En als het gras goed gaat groeien, komt er nog een picknickplek en een speelveld.


Onderdeel van de herinrichting van Kasteeltuin Nijevelt is het herstellen van de oude moestuin. Een bloeiende haag met klaphekjes vormt straks de nieuwe afscheiding en de oorspronkelijke indeling van de moestuin wordt weer zichtbaar. De moestuin wordt met veel enthousiasme onderhouden door Vereniging Kasteeltuin Nijevelt, samen met Utrecht Natuurlijk. Op een deel van de moestuin organiseert Utrecht Natuurlijk een educatieprogramma voor leerlingen van de omliggende basisscholen. Kasteeltuin Nijevelt zorgt voor verbinding tussen wijkbewoners die elkaar tot voor kort nog niet kenden. Zeker nu iedereen meer is aangewezen op zijn eigen woonomgeving, is dit een plek waar mensen regelmatig langslopen. De een komt kijken of de eerste zaailingen al opkomen, de ander komt spelen bij de waterpomp. Kinderen uit de wijk helpen op zaterdagochtend met het onkruid wieden en een hondenuitlater vraagt hoe het is met de bramenstruiken. Terwijl veel bekende sociale contacten wegvallen, is dit een plek geworden waar mensen uit hun isolement stappen, onderlinge verschillen wegvallen en ze samen zorg dragen voor een mooi park en een groene oase in de wijk. Later dit jaar volgt (hopelijk) nog een feestelijke opening. Buurtbewoners die willen helpen in de moestuin zijn van harte welkom, op gepaste afstand. Meer informatie op www.kasteeltuinnijevelt.nl of e-mail naar ktnijevelt@gmail.com.

Moestuin in Kasteeltuin Nijevelt
Moestuin in Kasteeltuin Nijevelt
Moestuin in Kasteeltuin Nijevelt
Natuurspeeltuin in Kasteeltuin Nijevelt
Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws