Afbeelding

Video Geen windmolens in polder, maar duurzame huizen, is het pleidooi van Cees Bos

Nieuws

DE MEERN > Het Utrechtse raadslid Cees Bos van Stadsbelang Utrecht is een protestactie gestart tegen het plaatsen van acht windmolens in de Polders van Rijnenburg en Reijerscop.

Op de website kunnen medestanders een digitale brief verzenden aan politici in de gemeenteraad, de Provinciale staten en zelfs de Tweede Kamer. 'Wij willen inwoners van Utrecht en de regio de mogelijkheid geven om met een protestbrief nee te zeggen tegen de plannen van de Utrechtse collegepartijen. Zij willen het mogelijk maken om acht windmolens van 235 meter hoog te plaatsen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Windmolens geven veel overlast zoals slagschaduw, geluidsoverlast, gezondheidsklachten en woningwaardevermindering', aldus Cees Bos. 'Daarnaast heeft het college niet geluisterd naar andere partijen in de bijeenkomsten en informatiesessie. 

De bewoners van het gebied en daaromheen, maar ook omliggende gemeenten willen helemaal geen windmolens in dat gebied. De participatietrajecten om te komen tot een goede inrichting van het gebied zijn mislukt, het college drukt zijn plannen door, zonder dat er draagvlak voor is bij belanghebbenden.' Vanuit de rijksoverheid hebben gemeentes en provincies opdracht gekregen om meer energie duurzaam op te wekken. Gemeente Utrecht wil dit doen met deze windmolens. 'Wij denken dat het ook met andere technieken mogelijk is om aan de voorwaarden te voldoen, zoals aquathermie of zonnedaken gecombineerd met een warmtepomp leveren een veel groter voordeel op voor de bewoners van huizen', aldus Cees Bos, die ook een plan heeft over de invulling van de polder. 'Kort gezegd is dat woningbouw gecombineerd met duurzame energie. Het woningtekort in Utrecht loopt de komende jaren op naar 70.000 woningen, het college wil deze binnen de ring Utrecht bouwen. Binnenstedelijke woningbouw is traag en kent stroperige processen. 

Ook komt er door deze plannen op sommige plekken een heel grote bewoningsdichtheid, zo druk dat deze vergelijkbaar is met de drukte in een stad als Caïro.' Rijnenburg biedt ruimte aan ongeveer 21.000 woningen gecombineerd met duurzame energie en dan is er dan nog steeds ruimte voor recreatie en groen. Als er windmolens van 235 meter hoog staan, wil niemand er natuurlijk wonen, zo menen de initiatiefnemers. 'We hebben nog maar een paar weken voordat het besluit definitief genomen wordt, daarom roep ik iedereen op om samen met ons te gaan voor duurzame energie waar mogelijk. Stuur daarom de protestbrief op www.samenenergieopwekken.nl.'


Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws