Afbeelding
Wildemanskruid is een goed voorbeeld van een mooie plant die weinig water nodig heeft.

Lekker genieten van een groene tuin? Dat kan met deze 5 watervriendelijke voorjaarstips

Ondernemend

REGIO > Nu we met z’n allen aan huis gekluisterd zijn is de tuin of het balkon een extra fijne plek om lekker te genieten van het voorjaarszonnetje. Niet voor niets zijn we massaal aan het tuinieren geslagen. Drinkwaterbedrijf Vitens ziet dat terug in de waterverbruikcijfers. Die zijn sinds de Corona crisis omhoog geschoten. En omdat de verwachting is dat het de komende tijd heel droog blijft, is het goed te weten dat er makkelijke manieren zijn om je tuin mooi te houden zonder dat het onnodig veel (drink)water kost. Jeanette van de Tuinen van Appeltern geeft 5 tips:

1. Train je planten en het gras om water vast te houden. Probeer om (nieuwe) vaste planten of gras steeds minder vaak water te geven en goede wortels te kweken. Dan kost het onderhoud van je tuin op den duur ook minder tijd.

2. Kies vaste planten die droogtebestendig zijn. De afgelopen droge zomers is onderzocht welke vaste tuinplanten ook zonder sproeien overleven. Sedum bijvoorbeeld is een prima bodembedekker die mooi groen blijft, ook bij extreme droogte. Op internet zijn veel tips te vinden voor zogenaamde prairieplanten, of vraag advies aan een hovenier of specialist in het tuincentrum.

3. Vang regenwater op. Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. Ieder voorjaar valt er regen die je goed kunt gebruiken om je tuin groen te houden. Kies een methode die bij jou past om het regenwater op te vangen. De bekendste en goedkoopste is de regenton. On- en offline te vinden bij tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken.

4. Bescherm borders tegen uitdroging. Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. De stelregel is dat bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft.

5. Sproei zo dicht mogelijk bij de grond. Sproei dicht bij de wortels van planten. Daar hebben ze het water namelijk nodig. Komt het water op de bladeren van je planten, dan hebben ze er niet zo veel aan.

6.

Meer tips en uitlegvideo’s van Jeanette van de Tuinen van Appeltern over watervriendelijk tuinieren zijn te zien op www.vitens.nl

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws