Vanwege de coronaregels kunnen de deelnemers niet samen op de foto.
Vanwege de coronaregels kunnen de deelnemers niet samen op de foto.

Vliegende Herten gaan weer op trappers voor medicijn Duchenne

Nieuws

Door Jan van Stipriaan Luïscius

LEIDSCHE RIJN > Vliegende Herten noemt deze groep zich, maar de naam is misschien nogal verwarrend.

Vliegen doen ze namelijk niet, maar fietsen des te meer. Dat gebeurt in september, voor de Duchenne Heroes. Duchenne is een ernstige spierziekte, die vrijwel alleen jongens treft en waarvoor nog geen medicijn bestaat. De mannen en één dame van de Vliegende Herten, in 2016 opgericht door de leden van de Vrijwillige Brandweer De Meern, gaan dus weer op de trappers staan. De fietstocht start op 7 september in de Franse Vogezen en eindigt zo’n 700 kilometer verderop, op 12 september op het Drielandenpunt. ‘Met deze fietstocht proberen we sponsorgeld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte’, zegt een van de organisatoren van de tocht Arjan van der Ploeg. 

Ongeveer één op de 3500 jongens, wereldwijd, wordt geboren met deze ziekte, veroorzaakt door een mutatie of beschadiging van het zogenaamde dystrofine. Rond hun tiende jaar krijgen deze kinderen al problemen met lopen en raken afhankelijk van een rolstoel. Ook wordt het steeds moeilijker om de armen te gebruiken. Als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden, is beademing nodig. Duchenne is uiteindelijk fataal omdat ook de hartspier steeds zwakker wordt.

Het is zeker niet de eerste keer, dat deze enthousiaste sportievelingen de fietstocht voor het goede doel gaan maken. ‘De afgelopen drie edities waren zo geweldig, we hebben zulke prachtige routes gereden en bovendien hebben we vrienden voor het leven gemaakt. Ook daarom willen we ons dit weer inzetten voor Duchenne. Met name ook voor ons boegbeeld Rick (hij lijdt aan deze ziekte en is zoon van een brandweerman, red) gaan wij er ook nu weer volle bak tegenaan om een zo groot mogelijk sponsorbedrag bij elkaar te krijgen.’ In deze dagen is het moeilijker om geld binnen te krijgen via sponsoring. Samenscholingen en andere bijeenkomsten zijn allemaal verboden in deze coronatijd. 

Andere jaren werd - om een voorbeeld te noemen - geld opgehaald met het wassen van auto’s op het terrein van de kazerne van de brandweer in De Meern. ‘Wat we andere jaren nog wel deden, mag nu niet.’ ‘Daarom hebben we andere dingen bedacht’, zegt Arjan. De Vliegende Herten hebben nu voor de sponsoring contact gezocht en gekregen met Leidsche Rijn Wijn. Schaf je daar (op de Zandweg 111 in De Meern, of online) een fles of doosje wijn aan, dan gaat een euro per fles naar het goede doel. De twee witte wijnen, één rosé en één rode wijn hebben een speciaal etiket. Via de Facebookpagina of via www.vliegendeherten.nl kunnen belangstellenden de Vliegende Herten met geld sponsoren. Ook is het mogelijk om zelf mee te moutainbiken, op drie of zeven dagen. Informatie: www.duchenneheroes.nl.

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws