Afbeelding

Zoals Jij Was verwerkt het levensverhaal in herinneringsboekjes

Ondernemend

Niet bij de uitvaart, toch een aandenken

REGIO > Toen uitvaarten steeds kleiner en kaler werden, besloten uitvaartspreker Karin Bos uit Tienhoven en vormgever Mariska Hardeman om de handen ineen te slaan. Voor Zoals Jij Was maken ze herinneringsboekjes, om te delen met iedereen die niet bij het afscheid kan zijn.

Mariska: “Toen het idee ontstond, kreeg ik meteen kippenvel. Een herinneringsboekje voegt zoveel toe aan een uitvaart. Een mooi handzaam boekje met iemands’ levensverhaal verteld in woord en beeld: dát wil je toch voor altijd bewaren!”

Familiegesprek

Karin werkt regelmatig in Brabant als uitvaartspreker en woorddienstbegeleider. Daar is een gedachtenisprentje heel gebruikelijk. “Een herinneringsboekje is in essentie hetzelfde, maar dan uitgebreider; met twaalf pagina’s voor het verhaal en de foto’s, die de familie zelf uitzoekt.” Het verhaal tekent Karin op na een uitgebreid gesprek met de familie, net zoals ze doet als ze een uitvaartdienst voorbereidt. “Op dit moment gebeurt dat met videobellen. Dat gaat op zich prima, al kom ik straks natuurlijk gewoon weer bij de mensen thuis. Maar hoe we ook afspreken, tijdens het familiegesprek komt alles aan bod: de mooie dingen maar ook de momenten die moeilijk waren, en vooral hoe iemand daarmee omging. Want ook dat tekent je als mens.”

Karin: “Ik vind het altijd bijzonder dat familie en vrienden in amper twee uur hun dierbare zo goed kunnen neerzetten. Vaak komen herinneringen boven die al bijna vergeten waren. Soms is het ook van ‘maar dat hoeft er niet in hoor’, en dat doe ik dan ook niet. Of ik vraag of ik het mag aanstippen, omdat een ander deel van het verhaal dan begrijpelijker wordt. Zo ontstaat er gaandeweg een liefdevol verhaal met een lach en een traan. Niet oordelend, wel eerlijk en persoonlijk. Maar wat er echt niet in mag, dat komt er natuurlijk ook niet in.”

Op de post

Met het verhaal en de foto’s gaat Karin naar Mariska die het boekje opmaakt. Daarvoor zijn verschillende ontwerpen beschikbaar. “Maar ik kan ook een ontwerp op maat maken hoor”, aldus een enthousiaste Mariska. Wat de vormgever betreft hoeft het dan ook niet te stoppen als uitvaarten weer groter mogen. “Natuurlijk is het nu extra fijn om een boekje te ontvangen, zeker als je zelf niet een van de dertig genodigden bent. Maar ook voor wie er wél mag zijn, is het boekje in envelopformaat een herinnering om te koesteren. Bovendien hebben we het zo bedacht dat je echt iets goeds in handen hebt, en er toch maar twee postzegels op hoeven als je het boekje wilt nasturen. Zeker als je vijftig boekjes of meer bestelt, is dat handig. Niet iedereen zal in de buurt wonen.”

Kijk voor meer informatie over herinneringsboekjes op: zoalsjijwas.nl

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws