Afbeelding

Dat bepaal ik zelf wel!

Ondernemend

VLEUTEN > Niets is zo complex als de mens. Ieder individu heeft zijn of haar eigen gedachten, principes en intenties, hetgeen iedereen op een unieke manier vertaalt naar gedrag of handelen. Zeker in een snelle maatschappij als die van nu, zijn misverstanden en conflicten dan ook onvermijdelijk. Soms kan men die zelf oplossen, soms niet. Gelukkig heeft Nederland een rechterlijk systeem. Partijen kunnen hun geschil aan de rechter voorleggen, die de knoop voor partijen doorhakt. 

Ons rechterlijk systeem kent een lange geschiedenis. In de 14e eeuw bestond er al een vorm van rechtspraak. Toen Nederland in 1795 werd veroverd door Frankrijk, voerde Napoleon een nieuw rechtssysteem door. Er kwam een uniforme rechterlijke organisatie en Napoleon maakte de wet voor iedereen gelijk. In 1813 kwam er een einde aan de Franse overheersing, maar de Franse wetgeving en rechterlijke organisatie bleven en vormden uiteindelijk de basis van de huidige rechterlijke organisatie in Nederland. 

In de afgelopen eeuw is onze samenleving nogal veranderd. We leven in een digitaal tijdperk met snelle voertuigen, flitsende communicatiemiddelen, hoge verwachtingen en nog hogere ambities. Met zoveel meer interactie en handel zijn er vanzelfsprekend ook meer misverstanden en conflicten. Een deel daarvan wordt nog altijd door de rechter beslecht. Ergens is dat wel bijzonder toch? Dat we nog altijd terugvallen op een systeem uit de tijd van Napoleon? Dat we conflicten aan een derde voorleggen, die op basis van bewezen geachte feiten een uitspraak doet, waar we ons aan hebben te houden. Vaak zijn beide partijen per saldo slechter af en is ook de onderlinge verstandhouding onherstelbaar beschadigd. 

Het zal niet voor niets zijn dat mediation steeds meer en breder wordt toegepast in de huidige samenleving. In plaats van de macht aan een rechter uit handen te geven, blijven we zelf baas over het conflict en bepalen we zelf de uitkomst of oplossing. Geen competitie en strijd over feiten en standpunten, maar medewerking en samenwerking teneinde in ieders belangen te kunnen voorzien. Partijen kunnen op deze manier tot échte, werkbare oplossingen komen, zonder elkaar de tent uit te vechten. 

Met name in het familierecht wordt mediation steeds meer succesvol toegepast. Dat is gunstig, want vooral in het familierecht blijven partijen vaak nog langere tijd aan elkaar verbonden, zodat duurzame oplossingen daar echt vruchten kunnen afwerpen. Bij zakelijke conflicten lijkt deze ontwikkeling wat achter te lopen. Dat is zonde, want juist bij zakelijke conflicten is het vaak zo dat partijen elkaar ook in de toekomst juist nog goed van dienst kunnen zijn door samen te werken. Ik moedig ondernemers van harte aan om mediation een kans te geven. Mediation is in de meeste gevallen sneller en goedkoper dan een gerechtelijke procedure. En: baat het niet dan schaadt het niet! 

Voor zowel familierechtelijke als zakelijke (business)mediations bent u bij ons aan het goede adres. Neem gerust (vrijblijvend) contact op om te informeren naar de mogelijkheden. 

M.R. Vossen (advocaat en mediator)

SBM Advocaten I Middenburcht 136 I 3452 MR Vleuten (Utrecht)
T: 030-7555383 I E: leidscherijn@sbmadvocaten.nl I W: www.sbmadvocaten.nl

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws