Afbeelding

Op beeld: Nieuwkoopse boommarter verhuist jongen via boom

Vrije tijd

NIEUWKOOP > Een van de wildcamera’s van Natuurmonumenten in de Nieuwkoopse Plassen heeft een moeder boommarter met drie jongen vastgelegd. 

Op de video is te zien hoe zij met de nodige klimvaardigheid en souplesse haar jongen één voor één via een boom veilig naar de overkant van de sloot brengt. Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten is opgetogen: “Dit is toch ontzettend gaaf! Het is alsof je naar een natuurdocumentaire zit te kijken. Het enige wat ontbreekt is de stem van David Attenborough.”

Langzame opmars

De soort komt tegenwoordig steeds meer voor in Nederland, vooral in de bossen. De boommarter was vroeger door de jacht erg bedreigd maar wordt tegenwoordig beschermd en de aantallen stijgen gestaag. De boommarter is sinds 2014 een redelijk nieuwe soort in de Nieuwkoopse Plassen. Er is steeds meer beeldbewijs dat de boomklauteraar zich voortplant in de Nieuwkoopse Plassen. Boswachter Martijn vertelt: “Ieder jaar worden er waarschijnlijk jongen geboren. Blijkbaar is het bos in dit moerasgebied voldoende voor de boommarter om zichzelf te onderhouden”.

Een van de vijf marterachtige

De boommarter is een van de vijf marterachtigen van de Nieuwkoopse Plassen. De wezel, boommarter, hermelijn, bunzing én otter laten zich allemaal van hun beste kant zien op de wildcamera’s. Het zijn erg schuwe beesten en je ziet ze meestal niet overdag. Boswachter Martijn vertelt: “Boommarters zijn roofdieren die erg goed kunnen jagen. Met hun donzige vacht, lange lichaam en korte pootjes zien ze er misschien aaibaar uit, maar ze hebben ook een stel scherpe tanden.” De boommarter die gemakkelijk door bomen manoeuvreert en sprongen door de lucht kan maken, heeft een menu van vogels, eieren, bessen en vruchten.

 

Verkeer grootste vijand

De grootste vijand voor dit donzige roofdier is de mens. Verkeer is de allergrootste doodsoorzaak van de zoogdieren. Boswachter Martijn: “Een reden waarom de boommarter het goed lijkt te doen in de Nieuwkoopse Plassen is dat er weinig wegen dwars door het gebied lopen. Dat maakt het gewoon een erg fijn gebied voor de boommarter.”

Het filmpje van de boommarter is te zien op Facebook Nieuwkoopse Plassen via de link https://www.facebook.com/watch/?v=1783887865068399.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws