Afbeelding

Werken vanuit huis: een recht? Ook in verband met de Coronacrisis?

Ondernemend

VLEUTEN > In de praktijk – en zeker vanaf medio maart jl. - zien we meer en meer dat werknemers (één of meerdere dagen per week) vanuit huis werken. Dan rijst natuurlijk meteen de vraag of een werknemer ook een wettelijk recht heeft om vanuit huis te werken. 

Op grond van de Wet Flexibel Werken kan de werknemer, overigens los van de Coronacrisis, onder meer een verzoek indienen bij de werkgever om de overeengekomen arbeidsplaats aan te passen. Deze mogelijkheid staat alleen open indien de werkgever tien of meer werknemers heeft, terwijl de betreffende werknemer op de ingangsdatum van de aanpassing minimaal zes maanden in dienst moet zijn. De werknemer moet het verzoek uiterlijk twee maanden voor de ingangsdatum indienen. Het verzoek hoeft hij verder niet te motiveren. De werkgever is verplicht het verzoek met de werknemer te bespreken. Als de werkgever het verzoek afwijst, moet dat ook met de werknemer worden besproken. Voorts hoeft voor de afwijzing geen sprake te zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen (een voorwaarde die we bijvoorbeeld wel terugvinden bij een verzoek om aanpassing van de arbeidstijd of werktijd). Deze afwijzing moet trouwens wel schriftelijk gemotiveerd worden. Indien een werknemer op enig moment de toestemming heeft gekregen om thuis te werken en de werkgever dit weer wenst terug te draaien, dan moet er wél sprake zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Hoewel veel onderdelen van de arbeidsomstandigheden-wetgeving niet van toepassing zijn op het thuiswerken, blijven werkgevers wel verplicht - voor rekening van de werkgever - te zorgen voor een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek: denk bijvoorbeeld aan een ergonomische stoel en een ergonomisch bureau. Dit geldt overigens niet als dit redelijkerwijs niet van de werkgever kan worden gevergd, hetgeen bijvoorbeeld het geval is indien er slechts incidenteel voor korte tijd thuis wordt gewerkt. 

Vanaf 15 maart jl. werken werknemers massaal thuis vanwege het Coronavirus. We zien langzamerhand wel (kijk gemakshalve maar naar de toenemende verkeersdrukte op de weg) dat steeds meer en meer werknemers weer terugkeren naar de gebruikelijke werkplek. Sterker nog: veel werknemers snakken er ook naar. In het geval een werkgever de werknemer oproept om gewoon weer naar kantoor te komen, rijst de vraag of de werknemer in verband met de Coronacrisis kan eisen dat hij thuis mag werken. Heel recent (op 16 juni jl.) werd voor het eerst over die vraag door een rechter (in een kort geding bij de rechtbank Gelderland) uitspraak gedaan. In die zaak werd allereerst aangenomen dat de werkgever de werknemer nodig had op de werkvloer. Verder bleek, zo bevestigde de rechter, de werkgever in verband met de Coronacrisis meerdere maatregelen te hebben genomen om een veilige werkplek voor haar werknemers te waarborgen. De rechter oordeelde voorts in die zaak dat de werknemer uit het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuis werken geen algemeen ‘recht op thuis werken’ kan putten. Deze werknemer had daarom geen recht om vanuit huis te werken in verband met de heersende Coronacrisis. Ik moet natuurlijk wel opmerken dat, indien een werkgever in verband met de Coronacrisis niet voldoende maatregelen heeft genomen om een veilige werkplek voor haar werknemers te waarborgen, een rechter anders zal kunnen oordelen. Niet voor niets zijn er werkgevers die hun werknemers inmiddels al te kennen hebben gegeven dat zij zelfs tot begin volgend jaar vanuit huis moeten blijven werken, omdat er nog niet voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen op de werkvloer. 

Heeft u vragen: bel gerust!!

mr. R. van den Brink (advocaat en MfN Registermediator)

SBM Advocaten I Middenburcht 136 I 3452 MR Vleuten (Utrecht)
T: 030-7555383 I E: leidscherijn@sbmadvocaten.nl I W: www.sbmadvocaten.nl

Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport
Afbeelding
Basisschool Blink opent schoolbibliotheek Lezersnieuws
Afbeelding
Frida Kahlo expositie en wedstrijd in de Schakel Vrije tijd
Afbeelding
Utrecht investeert in kunstgrasveld op sportpark De Dreef voor gelijke kansen in Overvecht Nieuws